logo
02/05
2 ...

Сьогодні – Міжнародний день волонтерів

05-12-2023 12:1210536

Сьогодні – Міжнародний день волонтерів
Фото: UkrMedia

5 грудня у світі відзначають Міжнародний день волонтера.

Міжнародний день волонтерів в ім'я економічного і соціального розвитку (англ. International Volunteer Day for Economic and Social Development) – один з міжнародних днів ООН. Присвячений особам, що займаються волонтерством.

З цим днем волонтерів привітав Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний: 

«Шановні волонтери! Дорогі українці!

З перших днів російської агресії 2014-го року ви підставили плече військовим та допомогли вистояти.

Ви стали нам побратимами і посестрами. Найближчим союзником у боротьбі проти російських окупантів. Для кожної бригади. Для кожного підрозділу. Для кожного солдата.

Від імені Збройних Сил України дякую вам за вашу відвагу і самопожертву.

Дякую за тисячі автомобілів і десятки тисяч дронів, тепловізори та медикаменти. За кілометри маскувальних сіток та окопні свічки, біля яких український солдат сьогодні гріє руки в холодному фронтовому окопі. І за щирі дитячі малюнки, які зігрівають душу в бліндажі.

З вашою підтримкою ми обов'язково переможемо!

З Днем волонтера!

Слава Україні!».

В Україні та у світі цього дня згадують людей, які добровільно та безоплатно працюють там, де потрібна їх допомога: дитячих притулках, будинках літніх людей, на масових заходах та в стаціонарах лікарень, на фронті.

Свято було засноване Генеральною асамблеєю ООН у 1985 році. В Україні волонтерський рух розпочався в 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року. 

Офіційно історія волонтерства починається з 20-х років XX століття. Після Першої світової війни у Франції французька та німецька молодь допомагала відновлювати зруйновані війною господарства. Згодом волонтерський рух поширився по всьому світу.

В Україну волонтерський рух прийшов наприкінці XX століття, однак найбільш масовим він став після окупації Криму та військових дій на сході. Волонтери почали збирати гроші по всьому світу на потреби військових, закуповувати на них медикаменти та зброю і везти все це на передову. Деякі з них пішли добровольцями на фронт.

Leopolis.news