logo
28/03
2 ...

Кліматичні зміни: експертка розповіла, які наслідки глобального потепління слід очікувати в Україні

05-01-2021 19:141507

Кліматичні зміни: експертка розповіла, які наслідки глобального потепління слід очікувати в Україні
Фото: zaxid.net

Тепла погода в Україні взимку обумовлена процесами світових змін клімату. Через глобальне потепління почалися масштабні зміни в екосистемі країни.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» розповіла кліматологиня Світлана Бойченко.

«Зміни клімату, які зараз відбуваються на території України, зараз трохи перебільшують загальні в середньому масштаби, потеплішало приблизно на 1-1,2 градуса за 100 років. По-різному розподілилось це потепління по широті. Північні регіони теплішають інтенсивніше, приблизно на 1,5 градуса, а південні менше», - зазначила Бойченко.

Кліматологиня пояснила, які наслідки глобальне потепління має для українських екосистем:

«Відреагували насамперед степи, тому що помічено, що в цьому регіоні збільшилась кількість атмосферних опадів приблизно на 10%. І для степів цього було достатньо, щоб вони почали змінювати свою рослинність, і там почала проростати лугова рослинність. Ліси менш вразливі. Вразливі степові екосистеми, а також болотні, тому що через нашу діяльність, водокористування вразливими стали болотні угіддя».

Також, за її словами, потепління несе загрозу південним регіонам України:

«Чорне й Азовське моря підвищились в унісон зі світовим океаном, і в першу чергу стали вразливі узбережжя Чорного та Азовського морів. Це і руйнування узбережжя, ерозія, такий процес як просадкові деформації, підтоплення. Але проблеми узбережжя - це майбутнє, коли рівень морів може піднятися до пів метра».

Leopolis.news