logo
21/03
13/03
12/03
04/03
27/02
21/02
06/02
01/02
26/01
17/01
11/01
23/12
15/12
2 ...

GPS-треки руху допоможуть не заблукати туристам під час мандрівок у «Сколівських Бескидах»

12-01-2021 08:536527

GPS-треки руху допоможуть не заблукати туристам під час мандрівок у «Сколівських Бескидах»
Фото: Львівська ОДА

Національний природний парк «Сколівські Бескиди» завершив проект впорядкування мереж із 19 екологічних стежок та туристичних маршрутів для активного туризму, зокрема пішохідних і велосипедних. Загальна протяжність усіх шляхів– 146 км, кожен тривалістю походу від 1 до 6 годин.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

На кожному зішляхів встановлені початкові, проміжні й кінцеві інформаційні стенди, проведено ознакування зі знаками напрямку та орієнтування.

Підрядник визначив GPS-координати початку й закінчення маршрутів, їх було нанесено на топографічну карту.

«Новинкою стали QR-коди, їх можна знайти на інформаційних стендах відповідного маршруту або ж на новому сайті «Сколівських Бескидів» (у рубриці «Відвідувачам», а тоді - «Туристичні шляхи»)», пояснив директор національного природного парку, що в Карпатах на Львівщині, Василь Приндак. 

Коди можна зчитати смартфоном. Для цього потрібно мати будь-яку програму для роботи з QR. Після сканування мобільний телефон покаже інформацію про маршрут  – його довжину, складність, початковий та кінцевий пункти, і що найважливіше, - GPS-трек руху, тобто туристові легше буде орієнтуватися на місцевості, аби не заблукати.

Обласна комісія з питань мережі шляхів активного туризму опрацювала матеріали й картосхеми і присвоїла номери туристичним шляхам, а також узгодила напрямки внутрішніх шляхів парку з чинною мережею.

«Ознакування оновлено в карпатській частині Львівщини і це важливо, бо сюди мешканці всієї України їздять по чисте повітря, чудесні краєвиди і емоційне відновлення. А сьогодніще й потрібно знати місця для безпечнихмандрівок. Більшість шляхів таких стежок у «Сколівських Бескидах» не є дуже довгими, деякі з них розраховані на годину чи дві в поході – і ви біля ріки, водоспаду чи на вершині. Є й складніші шляхи.Так чи інакше, до проходження будь-якого з них, особливо взимку, варто підготуватися і розрахувати час у мандрівці», – наголосила керівниця управління туризму та курортів обласної державної адміністрації Наталя Табака.

За словами директора НПП «Сколівські Бескиди», на майбутнє передбачене розчищення кожного маршруту, оновлення ознакування й заміна інформаційних таблиць.

Проект профінансовано за рахунок цільового фонду охорони навколишнього природного середовища обласного бюджету. Загалом у 2020 році Львівщина інвестувала у розвиток інфраструктури і промоцію Національного природного парку «Сколівські Бескиди» майже 6 млн грн.

Довідково.

Задля безпечної мандрівки в горах необхідно зареєструвати свій похід в обласній службі ДСНС, вказати вершини на маршруті, дату й місце початку походу, а також контактні номери телефонів.

Про всяк випадок варто мати й контактні номери телефонів рятувальних підрозділів:

Державна служба з надзвичайних ситуацій– 101, (032)51-42-102,

Гірська оперативно-рятувальна служба (ГОРС) – (068) 251-75-96.

Leopolis.news