logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

В Україні ціну на газ можуть зменшити на 44% за допомогою формули «хаб мінус» – Вітренко

12-01-2021 13:291306

В Україні ціну на газ  можуть зменшити на 44% за допомогою формули «хаб мінус» – Вітренко
Фото: UkrMedia

Виконуючий обов’язки міністра енергетики України Юрій Вітренко повідомив, що Міністерство енергетики запропонувало розглянути варіант, коли з 1 лютого ціна  на газ буде обмежена для «вразливих» споживачів - на рівні «хаб мінус» з додаванням визначеною граничної націнки постачальників, причому ціна буде зафіксована на рік. 

Про це Вітренко повідомив у Facebook.

«За нашими розрахунками, мова йде про рівень ціни 5356 грн (за 1000 куб. м), тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні. Якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще приблизно на 15%», – написав він у Facebook.

За його словами, держкомпанія «Укргазвидобування» продаватиме постачальникам для «вразливих» споживачів газ за ціною «хаб мінус», ціна буде переглядатися раз на рік на підставі котирувань на біржі у листопаді.

«Постачальники зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку до цієї ціни. Споживачі зможуть так само вільно вибирати собі постачальника, при цьому якщо вони не є «уразливими» споживачами, то вони зможуть вибирати і контракти не з фіксованою на рік ціною, а будь-які інші контракти», – додав Вітренко.

Зараз пропозиція Міненерго на стадії обговорення.

«Можуть бути «підводні камені», зокрема юридичні обмеження; важливо врахувати всі ризики, зокрема ризик маніпуляцій з боку постачальників; нам потрібно спокійно пояснити МВФ, що мова йде саме про адекватні ринкові заходи, а не про відкат назад; бажано ще й залучити міжнародних партнерів для спільного тиску на «Газпром» та ін.», – написав Вітренко.

При цьому він додав, що Міненерго готове розглянути альтернативні пропозиції, якщо вони кращі й швидше розв'яжуть проблеми на ринку.

Leopolis.news