logo
20/04
19/04
2 ...

У Жовківському лісгоспі створюють нові природоохоронні об’єкти

13-01-2021 15:301401

У Жовківському лісгоспі створюють нові природоохоронні об’єкти

Лісівники ДП «Жовківський лісгосп» виступили з ініціативою заповідання старовікових дерев у лісових масивах підприємства.

 

 

Тут ростуть особливо цінні, як для лісового господарства, так і для місцевих громад, старовікові дуби, що потребують до себе належної уваги. Середній вік дубів становить 200 років, та є й такі, яким і три століття. Кожне з цих дерев є реліктом давнього ландшафту. Більше того, – кожне несе якусь історію, оповите легендами і розповідями, що часто передаються з покоління в покоління, живуть у пам‘яті громади. Вони ж як живі персонажі історичних подій, як місце духовного збагачення, природоохоронного та патріотичного виховання, як домівка для численних тварин – кажанів, птахів, комах.

Спільно з працівниками Департаменту  екології та природних ресурсів ЛОДА лісівники запроєктували для створення два лісових заказники та чотири ботанічні пам’ятки місцевого значення.   

Отож, уже зовсім скоро у лісових масивах ДП «Жовківський лісгосп» будуть створені нові природоохоронні об’єкти. Зокрема, лісові заказники «Глухівський» – на площі 3,8 га у Соснівському лісництві та «Бутинський» – площею 1,1 га у Любельському, ботанічні пам’ятки: «Дуби Лянга»у Бутинському, «Дуби Кулича»у Низівському, «Дуби Рекленця» у Великомостівському та «Дуби Зіболки»у Зіболківському лісництвах.  

Створення цих об’єктів природо-заповідного фонду дасть поштовх до розвитку зеленого туризму, розвитку лісової інфраструктури, поширення екологічних знань, прокладання піших та веломаршрутів з метою кращому пізнанню лісу, його біорізноманіття, активному відпочинку та оздоровленню краян. 

Галина МУРАВСЬКА, для Leopolis.news