logo
16/04
15/04
2 ...

На розвиток культури області цьогоріч скерують 12 млн грн

13-01-2021 16:361539

На розвиток культури області цьогоріч скерують 12 млн грн
Фото: Львівська ОДА

Львівська ОДА розробила Комплексну програму розвитку культури, яку було затверджено наприкінці грудня обласними обранцями.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА.

Комплексна програма розвитку культури Львівщини на 2021-2023 роки складається з 10-ти напрямів, на які упродовж цього року передбачено фінансування в сумі 12 млн гривень. Серед них: популяризація української мови і культури в Україні та за кордоном, підтримка Народних домів,бібліотек, мистецьких шкіл та музеїв, підтримка мистецьких ініціатив та видатних творчих особистостей, а також відзначення державних свят, ювілеїв, визначних подій загальнодержавного та регіонального рівня.

Основний акцент програми – це підтримка закладів культури обласного підпорядкування, а також покращення їх матеріальної бази, зважаючи на вимоги сучасності, зокрема закупівля мельтимедійних засобів, музичних інструментів світлового обладнання, сценічних костюмів тощо.

«Незважаючи на цей непростий пандемічний рік, дуже тішить те, що галузь культури залишається пріоритетним напрямом розвитку Львівщини. Адже Львівська область має розгалужену мережу закладів культури, яскраві мистецькі колективи та творчі особистості, які достойно презентують регіон в Україні та за кордоном і водночас потребують підтримки для подальшого розвитку. Переконаний, що якісне виконання заходів Комплексної програми розвитку культури Львівщини на 2021-2023 роки сприятиме утвердженню Львівщини як головного культурно-мистецького центру нашої держави», - наголосив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Новий і важливий напрям Комплексної програми розвитку культури Львівщини на 2021-2023 роки – це підвищення кваліфікації працівників галузі культури Львівської області, в рамках якого заплановано проведення практичних навчань для працівників народних домів, музеїв,бібліотек та мистецьких шкіл.

Цьогоріч напрацьовано низку нових проєктів. Зокрема, з ініціативи Львівської облдержадміністрації, Львівської національної філармонії та родини Мирослава Скорика започатковано конкурс молодих композиторів ім. Мирослава Скорика, який покликаний підтримувати талановитих українських композиторів.

Поряд з конкурсами ТОП-10 Народних домів та ТОП-10 Мистецьких шкіл у 2021 році вперше відбудеться конкурс ТОП-10 Бібліотек, що дасть можливість забезпечити бібліотеки сучасним технічним обладнанням та реалізувати нові сучасних бібліотечні проєкти.

Вперше в рамках комплексної програми виділено кошти на реставрацію музейних експонатів, адже на Львівщині зосереджено близько 16% всієї музейної спадщини України, а в музеях знаходяться близько 1,6 млн музейних предметів.

Значну частину коштів передбачено на придбання транспортних засобів для закладів культури обласного підпорядкування. Така ініціатива вирішить низку проблем, що стосуються гастрольної діяльності установ, а також сприятиме  презентації культурного потенціалу Львівщини в Україні та за кордоном.

Leopolis.news