logo
18/04
17/04
2 ...

ЛОДА скерувала листа до НКРЕКП щодо перегляду тарифів на газ ㅡ Максим Козицький

16-01-2021 16:441774

ЛОДА скерувала листа до НКРЕКП щодо перегляду тарифів на газ ㅡ Максим Козицький
Фото: ЛОДА

Народні депутати спільно з Урядом, НКРЕКП і Антимонопольним комітетом продовжують роботу над розв'язанням проблеми тарифів. 

Про це повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький, повідомляє пресслужба ЛОДА.

Станом на сьогодні напрацьовано антикризовий план дій, який дозволить знизити ціну на газ, зменшити тариф на розподілі, встановити механізм компенсації для тих, хто користується електроопаленням. У ньому передбачили встановлення фіксованої ціни на газ для населення. На період карантину усі учасники ринку будуть зобов’язані відпускати населенню газ за ціною не вище ніж 6,99 грн за куб.

«Львівська обласна державна адміністрація ще в жовтні зверталася до АТ «Львівгаз» і була проти підвищення тарифів на розподіл газу для населення. Ми зазначали, що збитки підприємство має вирішувати у судовому порядку, а не за рахунок споживачів. Також ми додатково скерували листа до НКРЕКП щодо перегляду тарифу на розподіл блакитного палива для АТ «Львівгаз» та загалом перегляду методики при формуванні вказаного тарифу», - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Фіксована ціна на газ почне діяти уже з 1 лютого. Завдяки цьому економія в платіжках буде на рівні 500-800 гривень.

Таким чином ціна на газ буде нижчою, ніж у 2018-2019 рр. Тоді куб газу коштував 8,50 грн при мінімальній зарплаті 3 723 грн. Зараз коштуватиме 6,99 грн при мінімалці – 6 500.

В антикризовому плані також пропонують встановити обмеження на тариф на розподілення газу. Він складатиме не більше ніж 1,79 грн, а середній по Україні буде 1 грн і також почне діяти з 1 лютого 2021 року. Для цього уже готуються необхідні проєкти рішень.

«Окрім того, передбачено надання компенсацій для споживачів, які використовують для опалення електроенергію. Вони отримають адресну фінансову допомогу, яка буде покривати різницю між нинішнім тарифом і тим, який діяв до 1 січня 2021 року. Це цільова субсидія, яка буде виплачуватися людям живими грошима. Триває процес технічної реалізації цього задуму», - розповів Максим Козицький.

Нагадаємо, зменшення ціни на розрахунок за природний газ для українців – ініціатива Президента Володимира Зеленського. Відтак, тарифи будуть знижені на 30%.

Leopolis.news