logo
18/04
17/04
2 ...

На розвиток громадянського суспільства та інформпростору Львівщини передбачили 47,1 млн грн

18-01-2021 18:371242

На розвиток громадянського суспільства та інформпростору Львівщини передбачили 47,1 млн грн
Фото: Львівська ОДА

Наприкінці грудня минулого року в області затвердили Регіональну програму сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Львівській області. Вона діятиме упродовж 2021-2023 років, повідомляє пресслужба ЛОДА.

Розробив її департамент внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА.

Як розповіли у департаменті, шляхом надання фінансового ресурсу, програма створює можливості для підтримки та розвитку регіонального кінематографу, друкованих видань, видавництв, інститутів громадянського суспільства. Вона розроблена із врахуванням тенденцій розвитку громадянського суспільства, які постали в сучасних глобалізаційних та інформаційних умовах.

Так, у Програмі закладено можливості як і для стартапу молодих творчих режисерів так і співфінансування малобюджетних фільмів різнопланового жанру. На ці проекти передбачено 1 млн грн. Підтримка надається на конкурсній основі за рішенням спеціально створеної комісії.

«До прикладу торік в межах цієї програми ми підтримали фільм-мюзикл «В.о. Святого Миколая». Це український кінопродукт, який демонструє, що сучасне дитяче українське кіно може бути доступним, цікавим, популярним», розповіли у департаменті.

На підтримку та розвиток друкованих періодичних видань, газет, журналів у програмі передбачено 1,1 млн грн.

Підтримка друкованих ЗМІ реалізується через проведення двох конкурсів «Четверта влада». Один для редакції районних та міських друкованих засобів масової інформації Львівської області, інший - конкурс для періодичних видань  для дітей та юнацтва, інвалідів, видань що  цілеспрямовано сприяють розвитку мов та культур національних меншин України, а також періодичним виданням літературно-художнього напряму.

Переможці можуть отримати компенсацію на поліграфічні послуги безпосередньо пов’язані з виготовленням видання. Так торік загалом фінансово підтримали 40 періодичних видань. Така підтримка дозволяє не лише зберегти розмаїття друкованих періодичних видань області, а й забезпечити популяризацію здобутків національної культури і мистецтва, сприяти висвітленню в періодичних виданнях культурологічного напряму, збереження і відтворення культури національних меншин в Україні, покращити поліграфічного та дизайнерського оформлення видань.

Зокрема у 2020 році підтримку отримав одне з найстаріших літературно-мистецьких видань   журнал «Дзвін», а також  журнал «Вісник  наукового  товариства ім. Шевченка», журнал «Визвольна боротьба. Героїка України», газета «Апостольська Чота. Вісник», журнал «Пам’ятки Львівщини», газета Львівської обласної асоціації інвалідів «Благовіст» та інші.

Для підтримки вітчизняного книговидання, промоцію та популяризацію української книги у Програмі передбачено 2,4 млн грн. Зокрема, це фінансування передбачає проведення літературно-мистецького конкурсу «Кращі книги Львівщини», проведення книжкових виставок-ярмарків, у тому числі й Book Forum Lviv.

На розвиток громадянського суспільства у Львівській області в межах програми виділять - 1,2 млн грн.

«Варто зазначити, що запроваджений конкурс проєктів серед інститутів громадянського суспільства, яким надається фінансова підтримка на реалізацію заходів, зокрема у 2021 році - 700 тис грн, матиме вплив на життя людей, адже це один з елементів провадження змін. Відтак, щороку визначаються пріоритетні завдання, які є актуальні та соціально значущі для розвитку Львівщини, на реалізацію яких будуть спрямовані проєкти»,-  зазначили у департаменті.

Зокрема, у 2020 році в межах проведення конкурсу проєктів серед інститутів громадянського суспільством реалізовано 30 проєктів, що були профінансовані на суму 446,35 тис грн. Проведення яких спрямовано на соціально-економічний розвиток та культурно-просвітницьку діяльність.

Серед громадських організацій, які отримали фінансову підтримку минулого року - БО «БТ «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» м. Львів», ГО «Контрфорс», ГО «Дрогобич Добрий Дім», ГО «Життєва палітра», БО «БФ «Кузик Уляни», ГО «Військово-патріотичний вишкіл «Патріот» та інші.

Окрім цього, результатом проведення таких конкурсів є підвищення прозорості використання бюджетних коштів, збільшення довіри громадськості до обласної адміністрації та інституційного розвитку інститутів громадянського суспільства.

Додамо, що Регіональна програма сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Львівській області спрямована на забезпечення умов становлення інформаційного суспільства, створення нових можливостей для реалізації громадянських прав, вільного розвитку незалежних ЗМІ, підвищення суспільного запиту на книжкову продукцію, утвердження в області громадянського суспільства як гарантії демократичного розвитку держави.

Leopolis.news