КВУ закликав заборонити безконтрольну зміну виборчої адреси

https://leopolis.news/post/35888/kvu-zaklykav-zaboronyty-bezkontrolnu-zminu-vyborcho-adresy-

19/01/2021

Про це йдеться у повідомленні КВУ.

За оцінкою КВУ повторні місцеві вибори 17 січня (Бровари), а також чергові місцеві вибори 25 жовтня 2020 року продемонстрували негативні наслідки щодо надання виборцям можливостей безконтрольно змінювати виборчу адресу.

«Відповідно до чинного законодавства виборці більше не зобов’язані вказувати причини зміни своєї виборчої адреси та надавати підтверджуючі документи. На практиці це призводить до використання технології виборчого туризму, коли громадяни, з ініціативи зацікавлених кандидатів та в обмін на грошову винагороду, змінюють свою виборчу адресу на ту громаду, в якій відбуваються вибори.

Використання такої технології суттєво спотворює результати виборів у громадах, де зареєструвалися «виборчі туристи». Особливо це стосується невеликих за кількістю виборців заможних громад, де кілька сот додаткових виборців можуть майже гарантовано забезпечити перемогу потрібного кандидата», – наголошують у КВУ.

Як зазначають у КВУ, факти використання технології виборчого туризму регулярно встановлюються Національною поліцією України та громадськими організаціями. Лише за даними КВУ на останніх місцевих виборах технологія виборчого туризму використовувалися в понад 20 громадах.

На повторних місцевих виборах 17 січня 2021 р. в м. Бровари представниками Національної поліції було затримано низку осіб-жителів Києва, які змінили місце реєстрації та незаконно проголосували на одній з виборчих дільниць. При цьому власник помешкання, де зареєструвалися вказані особи, зазначив, що їх не знає і дозвіл на реєстрацію за місцем проживання не надавав. Загалом же у Броварах за період із 30 жовтня по 31 грудня 2020 р. кількість виборців зросла на 1585 осіб, що є значною цифрою. За результатами останніх місцевих виборів представниками Національної поліції було відкрито десятки кримінальних справ за подібними фактами.

КВУ зазначає, що ефективна протидія технології виборчого туризму фактично неможлива без внесення змін до виборчого законодавства. Технологія виборчого туризму є одним з різновидів підкупу виборців і має бути заборонена на законодавчому рівні. На думку КВУ при розробці змін до Виборчого кодексу України варто встановити дієві запобіжники щодо можливостей безконтрольної зміни виборчої адреси на місцевих виборах (до прикладу, через вимогу для громадян надавати підтверджуючі документи при зміні виборчої адреси такі як довідка про оренду житла, з місця роботи та ін.).

У той же час, розуміючи важливість механізмів зміни виборчої адреси для певних категорій громадян, КВУ пропонує принципово реформувати законодавство про реєстрацію громадян, надавши можливість внутрішньо переміщеним особами, трудовим мігрантам, іншим особам більш ефективно реалізувати не лише їх виборчі права, але й низку соціальних та трудових прав.

Leopolis.news