logo
28/03
27/03
2 ...

Кабмін хоче погасити борги за зелену енергетику держоблігаціями

20-01-2021 16:471253

Кабмін хоче погасити борги за зелену енергетику держоблігаціями
Фото: Економічна правда

Кабмін розглядає випуск «зелених облігацій» для того, аби погасити борги перед виробниками енергії з відновлюваних джерел.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на засіданні Кабміну 20 січня, пише «Економічна правда».

«Тому за моїм дорученням прошу Міненерго, разом з Мінфіном, Мінекономіки, за участі держбанків та міжнародних фінансових організацій опрацювати питання щодо можливого випуску та розміщення так званих «зелених облігацій», або «зелених бондів», заявив прем’єр.

«Багато рішень потрібно приймати комплексно і дуже часто простих рішень немає тому потрібно шукати збалансовані механізми це стосується і питання зеленої енергетики», зазначив Шмигаль.

Нагадаємо, через борги державного трейдера «Гарантований покупець» перед виробниками «зеленої» енергії сума позовів до держпідприємства сягнула близько мільярда гривень.

У липні 2020 року був підписаний меморандум, що передбачає виплату 9 мільярдів боргу інвесторам наприкінці року, а також оплату 100% електроенергії з серпня. 

Антикризовий енергетичний штаб вважає, що борги можна погасити завдяки випуску ОВДП та траншам з держбюджету.

31 липня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №3658, яким, зокрема, знизили «зелений» тарифу для введених в експлуатацію в період з 1 липня 2015 го до 31 грудня 2019 року сонячних станцій понад 1 МВт на 15%, для ВЕС з турбінами потужність 2000 кВт на 7,5%.

Leopolis.news