logo
16/04
15/04
12/04
2 ...

Запаси вугілля на українських електростанціях впали до історичного мінімуму

26-01-2021 13:12826

Запаси вугілля на українських електростанціях впали до історичного мінімуму
Фото: ілюстративне

Станом на 25 січня запаси вугілля на складах українських теплоелектростанцій становлять 455 тис. тонн, що не може гарантувати енергетичну безпеку країни та є історичним мінімумом.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на виступ головного диспетчера НЕК «Укренерго» Віталія Зайченко на засіданні НКРЕКП.

«На жаль, склади вугільних електростанцій спрацьовані до рівня, який, напевно, є найнижчим за весь період незалежності України. Станом на 25 січня на складах ТЕС знаходиться 455 тис. тонн вугілля, з них антрацитової групи 163 тис. тонн і газової групи 291 тис. тонн. Хочу звернути увагу, що половина цього вугілля зосереджена на двох станціях: 116 тис. тонн антрациту на Луганській ТЕС і 105 тис. тонн на Слов'янській ТЕС, яка, як ви знаєте, не працює. Залишилося на всіх інших станціях 220 тис. тонн, яких абсолютно недостатньо для гарантування енергетичної безпеки країни», сказав Віталій Зайченко.

За його словами, активні запаси вугілля нижче гарантованих на 522 тис. тонн на 51 тис. тонн з антрациту і на 471 тис. тонн з газового вугілля.

Як повідомив головний диспетчер «Укренерго», українську енергосистему в минулий морозний тиждень вдалося збалансувати завдяки нарощуванню імпорту електроенергії з Білорусі.

За даними НЕК «Укренерго», білоруський імпорт в період з 18 до 24 січня збільшився з 6,3 до 9,4 млн кВт-год на добу.

Наразі подальшому нарощуванню імпорту з Білорусі перешкоджає недостатня пропускна здатність між енергосистемами двох країн, яка становить 900 МВт за поточної потреби України в імпорті на рівні 1,5 ГВт.

«Без достатніх поставок вугілля збалансуватися можна буде або при переході на спалювання природного газу або за рахунок відключення споживачів», наголосив Зайченко.

Як повідомлялося, 18 січня, з метою покриття до 3 ГВт дефіциту вироблення електроенергії в морозні дні, були додатково включені шість блоків трьох ТЕС (Вуглегірська ТЕС, Зміївська ТЕС, Трипільська ТЕС) на резервному паливі (газ) сумарною потужністю 1200 МВт.

За інформацією першого заступника голови Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї Юрія Сакви, собівартість виробництва електроенергії на ТЕС за ціни газу 7,8 грн/куб м (з ПДВ) становить 2,5-2,7 грн/кВт-год.

За даними ДП «Оператор ринку», на торгах на ринку «на добу вперед» (РСВ) в Українській об'єднаній енергосистемі (ОЕС України) на 26 січня середньозважена ціна електроенергії склала 1 657,96 грн/МВт-год.

За словами генерального директора АТ «ДТЕК Дніпроенерго» Сергія Дегтяренка, основною причиною виникнення дефіциту вугілля на складах ТЕС є різке збільшення частки теплової генерації у зміненому прогнозному енергобалансі, починаючи з грудня 2020 року.

«Прогнозний енергобаланс кілька разів змінювався у 2020 році. Загалом він йшов у бік зниження вироблення ТЕС, у той час, як за грудень відбулося різке зростання вгору, після того, як 18 листопада енергобаланс переглянули. Зрозуміло, що різко змінити видобуток вугілля швидко нереально і неможливо», повідомив Сергій Дегтяренко на засіданні НКРЕКП у понеділок.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) на своєму засіданні 25 січня прийняла рішення провести позапланові невиїзні перевірки АТ «ДТЕК Дніпроенерго», АТ «ДТЕК Західенерго», ВАТ «Донбасенерго», ВАТ «Центренерго», ТОВ «ДТЕК Східенерго» щодо забезпечення ними необхідних резервів відповідного палива з метою гарантування безпеки поставок електричної енергії.

Leopolis.news