logo
20/04
19/04
18/04
2 ...

Знижені платіжки за газ українці отримають тільки у березні – Вітренко

26-01-2021 14:074486

Знижені платіжки за газ українці отримають тільки у березні – Вітренко
Фото: UkrMedia

В лютому за січень українці отримають платіжки з рекордними сумами, тому що обмежена ціна 6,99 грн за кубометр почне діяти з лише з 1 лютого, відповідно, платіжки з такою ціною споживачі отримають вже у березні.

Про це заявив т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко в інтерв'ю «Економічній правді».

«Знижені платіжки за лютий прийдуть тільки у березні. До речі, якби ми нічого не зробили, то за лютий у березні українці отримали б ще більші платіжки, приблизно на чверть. Частково зниження ціни за лютий, яке відобразиться в платіжках, які вони отримають у березні, компенсує більші суми, які люди будуть змушені сплачувати за у лютому. Сподіваюсь на певне розуміння, але відчуваю, людям важко буде у лютому сплачувати цю суму», – зазначив Вітренко.

Юрій Вітренко пояснив, що немає юридичного механізму, аби знизити платіжки заднім числом, щоб зменшити ціни на газ вже в поточному місяці. При цьому, за його словами, об'єктивно ціна на газ у 6,99 грн за кубометр могла бути вже у січні.

«Нафтогаз та багато інших гравців купували великий обсяг газу і закачували влітку за значно меншою ціною, ніж 6,99 гривні за кубометр. Очевидно, що для багатьох компаній продавати газ по 6,99 – це не продавати в збиток», – пояснив т.в.о. міністра.

Вітренко також додав, що Укргазвидобування видобуває газ із набагато меншою собівартістю, ніж 6,99 грн за кубометр. Що ж стосується незалежних постачальників, то ситуація, за його словами, залежить, наскільки комерційно грамотною була їхня поведінка протягом року.

Leopolis.news