logo
13/04
10/04
02/04
29/03
21/03
13/03
12/03
04/03
27/02
21/02
06/02
01/02
2 ...

За підтримки ЄС Народні доми у горах Львівщини реконструюють у туристичні етнофолькцентри

27-01-2021 13:436661

За підтримки ЄС  Народні доми у горах Львівщини реконструюють у  туристичні етнофолькцентри
Фото: ЛОДА

У південній частині Самбірського району у селах Лімна (Турківської громади) і Бітля (Боринської громади) реконструюють Народні доми. Це стало можливим за ініціативи Львівської обласної державної адміністрації і за «Програмою секторальної підтримки ЄС. Львівщина».

За ідеєю проєкту «TourTurka 2.0», після реконструкції, Народні доми стануть етнофолькцентрами бойківської культури, матимуть просвітницьке та туристичне призначення, повідомляє пресслужба ЛОДА.

«Обирали ті села, де нема інфраструктури, де не проходять туристичні маршрути, – пояснив Тарас Дубіль, керівник проєкту, голова ГО «Нова українська громада». – Наша амбіція – створити цю туристичну інфраструктуру саме в таких місцинах. Готелі в цій околиці є лише попри трасу «Львів – Самбір – Ужгород». А ми спеціально обирали такі села, до яких туристам потрібно буде з’їжджати з траси й вирушати у глибинку. Таким чином розвиватиметься й місцева інфраструктура».

Після реставрації у Народних домах сіл Бітля й Лімна облаштують кімнати-музеї (для цього збиратимуть у місцевих жителів предмети побуту, світлини), облаштують фотозони всередині приміщень і надворі, придбають костюми для місцевих музичних, співочих колективів, прокладуть новий туристичний маршрут «TourTurka 2.0» та ознакують його. Паралельно ініціативна група проєкту займатиметься промоцією туризму в Турківській і Боринській громадах.

Однією з цікавинок майбутніх етнофолькцентрів у селах Лімна і Бітля, згідно з проєктом «TourTurka 2.0», будуть майстер-класи.

«Напрацьовуємо різні варіанти, але добре знаємо, що у цій місцевості поширене різьбярство, а ще є хороша писанкарка, яка чудово розмальовує яйця натуральним воском», - розповів пан Дубіль.

Вартість реалізації проєкту «TourTurka 2.0» становить 10,4 мільйона гривень, з них: 8,8 млн грн залучать з державного бюджету, а решта – з місцевих бюджетів Боринської й Турківської громад, до яких входять обидва села.

Наталя Табака, керівниця управління туризму та курортів Львівської обласної державної адміністрації, відзначає «TourTurka 2.0» як хороший приклад ініціативи щодо відродження самобутньої місцевої культури і для інших громад.

«Якраз у південній частині Львівщини проживає етнографічна група бойків, - наголосила керівниця управління.- Тут маємо фестиваль «Бойківські фестини», музеї в Турці, Самборі, гастрономічні традиції бойків відроджують на сироварні Комарницьких. Ця територія Карпат має колосальні перспективи й в залучені туристів, і в залученні інвестора. Тішить, що народні доми набувають нових сенсів і стають центрами розвитку креативної економіки».

До травня триватиме підписання угод, після того розпочнеться виготовлення проєктно-кошторисної документації і вже опісля – власне реставрація будівель. Проект триватиме два роки й має завершитися до кінця грудня 2022 року.

Довідково.

Перша частина проєкту «TourTurka» була реалізована 2020 року за кошт асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» зі співфінансуванням із місцевого бюджету. Загалом його втілення обійшлося у 313 000 грн.

 

У межах того проєкту було розроблено туристичний маршрут із 7 пунктів, виготовлено промоційну продукцію, фото- і відеоматеріали про об’єкти, встановлено вказівники до локацій маршруту на трасі Н 13 «Львів – Самбір – Ужгород» у межах колишнього Турківського району.

Також створено офіційний сайт «TourTurka», проведено інформаційну кампанію в соцмережах, зокрема на сторінках у Фейсбуці й Інстаграмі.

Leopolis.news