logo
28/03
2 ...

На розвиток громадянського суспільства та інформпростору Львівщини виділили понад 47 млн грн

23-02-2021 15:301013

На розвиток громадянського суспільства та інформпростору Львівщини виділили понад 47 млн грн
Фото: ЛОДА

Рішенням сесії Львівської обласної ради затвердили Регіональну програму сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Львівській області. Вона діятиме упродовж 2021-2025 років.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Шляхом надання фінансового ресурсу, програма створює можливості для підтримки та розвитку регіонального кінематографу, друкованих видань, видавництв, інститутів громадянського суспільства.

Так, у Програмі заклали можливості, як і для стартапу молодих творчих режисерів, так і співфінансування малобюджетних фільмів різнопланового жанру. На ці проекти передбачили 1 млн грн. Підтримка надається на конкурсній основі за рішенням спеціально створеної комісії.

На підтримку та розвиток друкованих періодичних видань, газет, журналів у програмі передбачено 1,1 млн грн.

Підтримка друкованих ЗМІ реалізується через проведення двох конкурсів «Четверта влада». Один - для редакцій районних та міських друкованих засобів масової інформації Львівської області, інший - конкурс для періодичних видань для дітей та юнацтва, людей з інвалідністю, видань, що цілеспрямовано сприяють розвитку мов та культур національних меншин України, а також періодичним виданням літературно-художнього напряму.

Переможці можуть отримати компенсацію на поліграфічні послуги безпосередньо пов’язані з виготовленням видання. Так торік загалом фінансово підтримали 40 періодичних видань. Така підтримка дозволяє не лише зберегти розмаїття друкованих періодичних видань області, а й забезпечити популяризацію здобутків національної культури і мистецтва, сприяти висвітленню в періодичних виданнях культурологічного напряму, збереження і відтворення культури національних меншин в Україні, покращити поліграфічне та дизайнерське оформлення видань.

Для підтримки вітчизняного книговидання, промоцію та популяризацію української книги у Програмі передбачено 2,4 млн грн. Зокрема, це фінансування передбачає проведення літературно-мистецького конкурсу «Кращі книги Львівщини», проведення книжкових виставок-ярмарків, у тому числі й Book Forum Lviv.

З метою подальшого розвитку інформаційного простору області, підтримки єдиного в Україні комунальної ТРК «Перший Західний» передбачена фінансова підтримка у розмірі 38 млн грн.

Кошти передбачені на заробітну плату працівників ТРК, закупівлю ліцензії, оплату послуг з трансляції сигналу, розширення мережі мовлення в тому числі на східні терени України, а також на забезпечення функціонування «Радіо Перше».

На розвиток громадянського суспільства у Львівській області в межах програми виділять - 1,2 млн грн. Це дозволить фінансово сприяти реалізації проєктів інститутами громадянського суспільства.

До прикладу, серед громадських організацій, які отримали фінансову підтримку минулого року - БО «БТ «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» м. Львів», ГО «Контрфорс», ГО «Дрогобич Добрий Дім», ГО «Життєва палітра», БО «БФ «Кузик Уляни», ГО «Військово-патріотичний вишкіл «Патріот» та інші.

Додамо, що Регіональна програма сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Львівській області спрямована на забезпечення умов становлення інформаційного суспільства, створення нових можливостей для реалізації громадянських прав, вільного розвитку незалежних ЗМІ, підвищення суспільного запиту на книжкову продукцію, утвердження в області громадянського суспільства як гарантії демократичного розвитку держави.

Загалом на Програму на цей рік рішенням сесії виділили 47,1 млн грн.

Leopolis.news