logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
22/03
2 ...

Укрпошта випустить конверт із зображенням Лесі Українки у стилі поп-арт

24-02-2021 20:191852

Укрпошта випустить конверт із зображенням Лесі Українки у стилі поп-арт

25 лютого «Укрпошта» випустить художній немаркований конверт у сучасному дизайні, на якому Леся Українка зображена у стилі поп-арт.

 

Введення в обіг приурочене до 150-річчя від дня народження поетеси, інформує «Укрпошта».

Портрет Лесі Українки у блакитно-жовтих кольорах створений у техніці постеризація. Він нагадує напрямок мистецтва поп-арт та роботи одного із його основоположників – художника українсько-лемківського походження Енді Воргола. Ще на конверті як повідомлення у гаджеті викарбувані найвідоміші рядки із віршів поетеси.

«Укрпошта експериментує з новими підходами у філателії. І саме поєднанням минулого та сучасного став цей конверт. У дизайні використані digital-тренди в стилістиці соцмереж, а не традиційне класичне зображення. Ми залучаємо художників із сучасним баченням, і я вдячний авторові концепту конверту і штемпелів спецпогашення, художникові Володимиру Тарану, який зумів так поєднати дві епохи. Ми прагнемо, щоб філателія як мистецтво прославляла наших найвідоміших українських поетів, письменників, митців, наші найкращі пам’ятки та туристичні об’єкти, а головне – була цікавою та актуальною для молоді», - зазначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Одночасно з випуском конверту 25 лютого у місцях, де народилася та жила поетеса, відбудуться спеціальні погашення – у м. Новгород-Волинський Житомирської області, с. Колодяжне Волинської області, м. Гадяч Полтавської області та у м. Києві. Для цього виготовлено чотири поштові штемпелі, два з яких прикрашено написами – напис «Леся з нами :)», а на двох інших розміщено цитату із «Лісової пісні»: «Ні, я жива, я вічно буду жити».

Дизайн конверта та штемпелів спецпогашення розробив художник Володимир Таран.

«Нова цифрова реальність вносить у наше життя нову графічну й образну естетику. Молодь зараз хоче креативності, все сприймає через екран гаджету та прості легкі форми. Тому таке рішення – відхід усталеного класичного образу, аби тема була ближчою для молоді, до їх сучасного сприйняття мистецтва. А ще спроба показати, що Леся – звичайна людина, така як ми, яка жила, боролася, творила. На фото, що бралося за основу, шия поетеси у коралях та намисті. На переосмисленому творчому образі, на місці прикрас – QR-код, який переносить нас у сучасність та нагадує вишиванку – код нації. І те й інше – інформаційні знаки і символи різних епох. А образ у блакитно-жовтих кольорах символізує нашу державу», - сказав автор випуску Володимир Таран.

Тираж конверта до 150-річчя від дня народження Лесі Українки – 50 тисяч примірників.

Крім того, до ювілею поетеси Укрпошта виготовила «Власну марку» на замовлення Міністерства культури та інформаційної політики. На марках Лариса Косач-Квітка постає в різних образах, що завдяки кольоровим рішенням підкреслює концептуальне бачення проєкту та розкриває багатогранність мисткині.

У рамках святкування цього року 150-річного ювілею поетеси Укрпошта планує випуск поштового блоку, презентацію якого заплановано у третьому кварталі цього року.
Минулого року Укрпошта також випускала поштові марки на честь Лесі Українки: «С. Караффа-Корбут. Лукаш і Мавка» (Л. Українка «Лісова пісня»), «С. Караффа-Корбут. Русалка і Куць» (Л. Українка «Лісова пісня») та спільно зі студією Animagrad (FILM.UA Group) представила громадськості поштовий випуск із героями мультфільму «Мавка. Лісова пісня», створеного за мотивами класичної драми-феєрії Лесі Українки. Раніше у 1994 році з’явилася поштова марка «Леся Українка. 1871-1913», а у 1995 році художній маркований конверт «Леся Українка. 1871-1913».

«Власна марка» - ексклюзивний продукт Укрпошти, який дає змогу замовити справжні поштові марки, конверти, листівки з персональним дизайном.

Leopolis.news