logo
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

У ВРУ зареєстрували законопроєкт про кримінальну відповідальність за колабораціонізм з Росією: за що можуть дати довічне

25-02-2021 11:141769

У ВРУ зареєстрували законопроєкт про кримінальну відповідальність за колабораціонізм з Росією: за що можуть дати довічне
Фото: UkrMedia

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 5144 про встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність. 

 

Про це у себе в Facebook повідомив член депутатської фракції «Слуга Народу» Єгор Чернєв

«Законопроєктом передбачено покарання за будь-яку публічну підтримку дій Росії проти України, її незаконних утворень на тимчасово окупованих територій, інформаційну пропаганду, добровільне зайняття посад в органах влади т.з. республік та окупованого Криму, надання матеріальної допомоги та фінансування воєнізованих формувань та інші дії, які загрожують національній безпеці держави.

Передбачається відповідальність позбавленням волі на строк 10, 15 років або навіть довічне ув'язнення або заборона займати певні посади від 10 до 15 років, конфіскація майна», — написав нардеп.

На цей час офіційного тексту законопроєкту на сайті ще немає, але ініціатори документа вже виклали деякі його пункти, пише УНН.

Закон автоматично обмежує участь злочинців у виборчому процесі: вводить заборону на входження до виборчих комісій, бути спостерігачем або довіреною особою; також з’явиться заборона на доступ до державної таємниці.

Закон запроваджує реальний механізм заборони політичних партій, громадських чи благодійних об'єднань, профспілок тощо, якщо їх учасники здійснюють колабораційну діяльність і це встановлено судом.

У січні цього року віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що в проєкті закону про державну політику перехідного періоду відмовилися від використання поняття «колаборант».

Міністр нагадав історичний досвід та пояснив, чому наявність цього слова в українському законодавстві є недоречною.

«Якщо взяти нашу з вами територію, після завершення другої світової війни, всі, хто були під тимчасовою окупацією Німеччини, були колаборантами, за радянськими законами. Всі вони були під особливим наглядом спецорганів, аж до переміщення в концтабори. А якщо ще й потрапив десь на роботи примусові — одразу зрадник і шпигун. Тому це ризикована тема й від слова колаборація ми відмовляємося, щоб цим ярликом не накрили територію у 2,5-3 мільйони людей на окупованому Донбасі й 2-2,5 мільйони в Криму. Тому ми пропонуємо ввести градацію співпраці з окупаційними режимами», — наголосив Резніков.

Leopolis.news