Вітренко запевнив, що тариф на газ не зросте вище 6,99 грн після 31 березня

https://leopolis.news/post/38101/vitrenko-zapevnyv-shcho-taryf-na-gaz-ne-zroste-vyshche-699-grn-pislya-31-bereznya

25/02/2021

Про це в.о. голови Міненерго Юрій Вітренко сказав в інтерв’ю виданню Факти, передає finance.ua.

«Обмеження триватиме до кінця березня. Водночас ми вже напрацювали конкретні ринкові механізми, завдяки яким ціна і після закінчення цього періоду не перевищуватиме 6,99 грн. Навіть більше, ми вже визначили, як зробити так, щоб людям були зрозуміліші тарифи і їх легше було сплачувати. Приміром, люди скаржаться, що дві платіжки — це незручно та незрозуміло. Тому у нас є план, як перейти на одну», — заявив Вітренко.

Він додав, що у Міненерго є також «напрацювання, як зробити так, щоб усі українські споживачі в цій одній платіжці сплачували фактично однакову суму за розподіл і передачу газу», оскільки люди скаржаться на те, що ціни на газ відрізняються в залежності від області.

«Мало того, розроблений механізм закладає підстави для зниження загальної суми, коли ми додаємо до ціни газу тариф на розподіл», — сказав в.о. міністра.

За його словами, планується також дозволити змінювати постачальника газу через мобільний додаток «Дія».

«Йдеться про так званий бот, простіше кажучи, механізм, який автоматично порівнюватиме вашу ціну з цінами інших постачальників і, якщо вона є вищою, рекомендуватиме змінити постачальника. Працюємо, аби у „Дії“ люди могли побачити, за що вони платять, з чого складаються ціна, тариф. Також, щоб як в рахунках, так і в цьому ж додатку було чітко вказано, яку суму субсидій надано державою», — розповів Вітренко.

Нагадаємо, газопостачальна компанія «Нафтогаз України» встановила березневу ціну на газ у розмірі 6,86 гривні за кубічний метр з ПДВ та без вартості розподілу.

Більшість газопостачальних компаній оприлюднили свої ціни на березень. Вони прогнозовано не перевищують 6,99 грн за кубометр. Адже до кінця березня уряд запровадив дію граничної ціни.

В Україні можуть ввести річну ціну на газ для теплокомуненерго і населення.

Leopolis.news