logo
28/03
2 ...

Нацрада проведе ще дві перевірки телеканалу «НАШ»

25-02-2021 17:49843

Нацрада проведе ще дві перевірки телеканалу «НАШ»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила дві позапланові безвиїзні перевірки телеканалу «НАШ» (ТОВ «НАШ 365», м. Київ).

Таке рішення ухвалено на засіданні 25 лютого, інформує Нацрада.

Першу перевірку призначено за результатом моніторингу мовлення 3 лютого, а саме передачі «Наш ранок», з 7.00 до 10:50, під час якої відбувалася пряма трансляція брифінгу народного депутата дев’ятого скликання Вадима Рабіновича з приміщення Верховної Ради стосовно запровадження указом Президента України санкцій проти народного депутата з фракції «Опозиційна платформ – За життя» Тараса Козака та восьми юридичних осіб, пов’язаних з ним.

«Це публічна і резонансна справа. Я не буду повторювати ту кількість разів, коли вживалося слово «фашизм» і подібні речі… Це був прямий ефір, але ведучі передачі не спростували і не поставились критично до жодного висловлювання політика, щоб забезпечити надання глядачам достовірної і повної інформації, і, зокрема, не вжили жодних дій, щоб зупинити риторику, яка має ознаки мови ворожнечі», – сказав член Нацради Максим Онопрієнко.

Ще одну позапланову безвиїзну перевірку призначено телеканалу «НАШ» за результатами моніторингу 4.02.2021 року.

«Це була пряма трансляція о 15.04 передачі «Марафон» за участі народного депутата сьомого та восьмого скликань Євгена Балицького. В ефірі так само зафіксовано ознаки порушень законодавства. Також було зафіксовано використання плашки з текстом, що містить терміни «фашист», «нацист» стосовно лідера ГО «С14» Євгена Карася. Відповідно до постанови Верховного суду, ГО «Січ-С14» не визнається як неонацистська група, а поширення такої інформації ЗМІ без надання належних підтверджень, доказів зазначеного є негативною, образливою та такою, що виходить за межі виправданої та допустимої критики», - зазначив Онопрієнко.

Водночас він додав, що ведучі телеканалу «НАШ» під час прямої трансляції не виявили спроб припинити правопорушення з боку гостя програми, не було надано підтверджень поданій в плашках інформації, не було забезпечено альтернативної точки зору та критичного ставлення. А також під час повторної трансляції у запису не було внесено змін у програму.

Обидві перевірки призначено на дотримання вимог законів «Про телебачення і радіомовлення» та «Про інформацію».

«Ми бачимо систематичність ознак порушень в ефірах даного телеканалу», – констатував Онопрієнко.

Своєю чергою голова Нацради Ольга Герасим’юк додала, що висловлювання містять «жахливі речі» – і «так званий Голодомор», і звинувачення, що в Бабиному Яру євреїв вбивали саме українці.

«З цим треба розібратися. Багато розмов ходить у суспільстві про те, чи закриють «НАШ», чи не закриють. Я до цих розмов ставлюся відсторонено. Хочу, щоб усі звернули увагу на те, що реально відбувається в ефірі», - зазначила Герасим’юк.

Як зазначалося, строк проведення перевірок - з 15.03. по 26.03. 2021 року. ТОВ «НАШ 365» зобов’язали до 17.03 надати Нацраді документи та матеріали, необхідні для проведення перевірок.

Leopolis.news