В Україні хочуть ввести штраф за образу правоохоронців: які покарання передбачені законопроєктом

https://leopolis.news/post/38268/v-ukrani-hochut-vvesty-shtraf-za-obrazu-pravoohoronciv-yaki-pokarannya-peredbacheni-zakonoproektom

01/03/2021

Про це повідомляє «Детектор медіа».

Проєкт закону №5050-1 (про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо захисту честі і гідності громадян та працівників правоохоронних органів) зареєстрували у Верховній Раді 24 лютого. Його ініціювали народні депутати фракції партії «Слуга народу» В'ячеслав Медяник, Дмитро Припутень, Максим Павлюк, депутат від групи «Довіра» Володимир Арешоков, а також Григорій Мамка, член фракції партії «ОПЗЖ» і заступник голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності.

Народні депутати запропонували підвищити штраф за дрібне хуліганство (публічна лайка, чіпляння, інша надокучлива поведінка, описана в ст.173 Кодексу України про адміністративні правопорушення) до 170-510 грн (замість 51-119 грн). Востаннє їх переглядали в 1997 році — зазначили в пояснювальній записці.

Народні депутати пропонують ввести штрафи 340-680 грн або 20-30 годин громадських робіт за публічну образу поліціянта, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця, прикордонника.

Також у проєкті закону йдеться про підвищення штрафу за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі поліціянта при виконанні ним службових обов’язків до 850–1700 грн (замість 136-255 грн), а також за публічні заклики до невиконання законних розпоряджень правоохоронця, якщо ці дії призвели до порушення громадського порядку (510-850 грн, або виправні/громадські роботи).

Проєкт закону №5050-1 — альтернативний законопроєкту, який подав Володимир Крейденко (фракція партії «Слуга народу»). Його зареєстрували в парламенті ще 8 лютого. Нардеп запропонував додати в Кодекс України про адміністративні правопорушення поняття «образа честі та гідності працівника Національної поліції України, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця», що полягає в «умисних, публічних діях, які ображають честь та гідність виражених в непристойній формі, осквернення однострою». І запропонував, відповідно, порушників штрафувати або направляти на громадські роботи.

Leopolis.news