logo
18/04
17/04
2 ...

У Львові вшанували пам’ять Романа Шухевича (ФОТО)

05-03-2021 17:441046

У Львові вшанували пам’ять Романа Шухевича (ФОТО)
Фото: ЛОДА

Сьогодні, 5 березня, виповнюється 71-річниця з дня смерті головного командира УПА, генерал-хорунжого Романа Шухевича. Вшанували пам'ять українського державного діяча у Львові.

 

Як інформує пресслужба ЛОДА, представники влади області та громадськості поклали квіти до пам’ятника Роману Шухевичу. Усі присутні виконали Державний Гімн України. Опісля, відбулась панахида та громадське віче.

«Нещодавно ми відзначали ювілей Лесі Українки, вчора вшановували пам'ять Михайла Вербицького і Володимира Івасюка, сьогодні – Романа Шухевича. Ми – тут, незважаючи на обставини чи справи і сьогодні спільно творимо пам'ять нашого народу. Ми маємо бути гідними послідовниками, тих хто словом, піснею, мечем, виборював нашу державу для нас та наших дітей»,- зазначив заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

Також усі охочі також мали змогу відвідати музей Романа Шухевича.


Роман Шухевич народився у Львові 30 червня 1907 року. З 1917 до 1925 рр. навчався у філії Львівської Академічної гімназії. У вересні 1926 року вступив до Львівської політехнічної академії на державно-мостовий факультет. У 1928-1929 рр. – військова служба в польській армії. У 1934 р. закінчив університетське навчання із освітою інженера.

Будучи членом пластової організації, вже в старших класах гімназії мав зв’язки з членами УВО. Після навчання одразу активізував діяльність в УВО. У 1926 році за наказом Начальної Команди УВО виконав атентат (вбивство) на польського шкільного куратора Станіслава Собінського. Через два роки після створення ОУН у 1930 р. Романа Шухевича призначено бойовим референтом Крайової Екзекутиви. Під його керівництвом у Галичині у відповідь на пацифікацію відбулися масові саботажні акції, організовано цілу серію експропріаційних нападів. Найголовнішим бойовим актом ОУН у 1931 р. було вбивство польського посла до Сейму Тадеуша Голуфки, яке організував Роман Шухевич.

У 1938р. у м. Хусті разом із провідними членами ОУН Р. Шухевич створив Генеральний штаб Національної оборони Карпатської України.

Весною 1941 р. Проводові ОУН вдалось домовитися з верховним німецьким командуванням про вишкіл української військової частини (Український Легіон). Р.Шухевич добровільно погодився очолити один із підрозділів з розрахунком. Після проголошення 30 червня 1941 року Акта відновлення Української держави весь Провід ОУН було арештовано німецькою владою. Роману Шухевичу вдалося уникнути ув’язнення.

У 1943 р. на ІІІ Надзвичайному Великому Зборі ОУН його одноголосно було обрано Головою Бюро ОУН і призначено головним командиром УПА.

В липні 1944 р. з ініціативи ОУН і УПА та особисто Романа Шухевича, скликано Великі Збори. Наслідком скликання стало створення Української Головної Визвольної Ради. Роман Шухевич очолив Генеральний Секретаріат – виконавчий орган УГВР, а також був призначений Секретарем Військових справ і Головним Командувачем УПА.

5 березня 1950 р. внаслідок операції спецпідрозділів МДБ СРСР Роман Шухевич був убитий в конспіративній квартирі в одному з будинків у с. Білогорща біля Львова. Що сталося з тілом Шухевича наразі достеменно не відомо. Пошуки місця поховання командувача УПА тривають уже багато років.

 23 жовтня 2001 р. у Білогорщі відкрито Музей генерал-хорунжого Української повстанської армії Романа Шухевича як відділ Львівського історичного музею. Також на місці загибелі генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на території музею було встановлено пам’ятник.

Leopolis.news