logo
28/03
27/03
2 ...

Міжнародні резерви України у лютому скоротились до $28,5 млрд

05-03-2021 20:151258

Міжнародні резерви України у лютому скоротились до $28,5 млрд

Станом на 1 березня 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 28 543 млн дол. США (в еквіваленті).

У лютому вони зменшилися на 1% з огляду на погашення зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави, що були частково компенсовані за рахунок валютних надходжень на користь уряду та інтервенцій Національного банку на валютному ринку, інформує пресслужба НБУ.

Загалом динаміку резервів упродовж лютого визначали такі чинники:

  • по-перше, операції з управління державним боргом.

Валютні надходження на користь уряду від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП) у лютому становили 456,7 млн дол. США. Водночас загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті складав 633,9 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 489,2 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення ОВДП, 33,7 млн дол. США – на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП), решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті.

Крім того, в лютому уряд та Національного банк виплатили 213,1 млн дол. США (в еквіваленті) на користь Міжнародного валютного фонду (МВФ);

  • по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку.

На початку лютого пропозиція на валютному ринку переважала попит, зокрема внаслідок нарощення портфеля ОВДП нерезидентами. Це дозволило центральному банку викупити в резерви 200 млн дол. США. Останні два тижні лютого міжбанківський валютний ринок був збалансованим, тому НБУ не виходив на валютний ринок. Інтервенції з продажу валюти в минулому місяці не проводилися;

  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість зменшилася на 87,5 млн дол. США (в еквіваленті).

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,6 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7 дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21 дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Leopolis.news