logo
19/04
18/04
17/04
2 ...

Непорядність львівських ціпаків, або Нелегали на службі в Андрія Садового

09-03-2021 13:5611318

Непорядність львівських ціпаків, або Нелегали на службі в Андрія Садового

Суддя Личаківського районного суду Назар Стрепко, вивчивши 15 січня 2021 року обвинувальний акт стосовно працівників ЛКП «Муніципальна варта», яких підозрюють у скоєнні кримінальних правопорушень за статтями 27, 28, 191, 364, 368 Кримінального кодексу України, постановив призначити обвинувальні акти до розгляду в суді.

 

Спільними зусиллями поліції, прокуратури та працівників управління стратегічних розслідувань було затримано чотирьох зловмисників «Муніципальної варти»: керівника, двох начальників відділів і рядового. Муніципалів львів’яни називають «ціпаками Садового» або «Чорною гвардією Садового». Про давню львівську традицію місцевої охорони можна дізнатись із публікацій у пресі, зокрема зі замітки «Ціпак. Львівська міська сторожа». 

Про затримання сучасних львівських сторожів оперативно повідомила тепер уже колишня прокурорка Львівської області Ірина Діденко. Під її повідомленням особливу увагу доцільно звернути на коментарі, в яких небайдужі городяни висловили свою суб’єктивну оцінку роботі «Муніципальної варти» стосовно забезпечення суспільного порядку, доцільності фінансування муніципалів із бюджету Львова, а також їхній іноді рейдерській діяльності під імовірним патронатом керівництва Львова не тільки у місцях стихійної торгівлі. 

Один із таких випадків трапився у січні 2020 року, коли понад сотня муніципалів, керівництво Залізничної районної ради, Гелена Пайонкевич, директорка юридичного департаменту ЛМР, та Ірина Маруняк, заступниця Андрія Садового з питань житлово-комунального господарства і Богдан Антощук, судовий виконавець, взяли солідарну участь у нищенні приватного майна. Хоча всім учасникам цього процесу була доведена ухвала Верховного Суду (суддя Юлія Черняк) не вчиняти жодний дій стосовно даного об’єкту до вирішення цього питання в суді. Рейдерським процесом керував, вірогідно, у телефонному режимі міський голова. В усякому разі з мобільної слухавки Ірини Маруняк, присутньої на об’єкті нищення, долинали розпорядження голосом, який був схожим на голос Андрія Садового.

Отож, маючи такий наочний приклад сумнівної діяльності керівництва Львова, муніципали і собі вирішили, що їм усе дозволено, що вони можуть оббирати міську скарбницю та, вірогідно, ділитись поцупленим із ким потрібно. Це було у січні, а вже у червні органи правопорядку рішуче припинили цю зарозумілу впевненість.

Того ж місяця, виконуючи побажання більшості львів’ян, які незадоволені роботою муніципалів, депутати Львівської міської ради підготували проєкт ухвали «Про припинення ЛКП «Муніципальна варта» шляхом ліквідації».

 

На захист затриманих правопорушників активно кинулись підручні Андрія Садового, а пресслужба міського голови навіть сотворила розлогий панегірик із похвалою муніципалів. «Чимало закладів комунальної власності відзначають, що робота працівників ЛКП «Муніципальна варта» організована чітко і системно, а послуги підприємство надає якісніше, ніж приватні охоронні фірми», – навіть і після затримання керівництва муніципалів пресперсонал міськради поширив інформацію, яка не цілком достовірна.

Принагідно треба зазначити, що ЛКП «Муніципальна варта» на державному рівні досі не узаконене. Кілька років тому депутати Верховної Ради розглядали закон «Про муніципальну варту», але так і зупинились на першому читанні. Відтак «Муніципальна варта» є безправною, а по суті – нелегальною. Муніципал має право зробити зауваження вуличним торговцям, але товар конфіскувати не може, бо для конфіскації необхідно викликати поліцію. У разі самостійного вилучення товару – це буде крадіжкою. Муніципал не має повноважень затримати п’яну особу і скласти протокол затримання. Не має права встановити дані особи, яка порушує громадський порядок і притягти до відповідальності. Навіть власника собаки, яка нагидила на тротуарі, не має повноважень змусити прибрати собачі екскременти, – зізнався колишній директор «Муніципальної варти» Богдан Мільяр, проте наполягав, що неповноцінна діяльність муніципалів таки виправдана.

Більш детально про недоцільність витрачати мільйони бюджетних коштів на муніципальну структуру без повноважень можна дізнатись із аналітичних публікацій «Муніципальна варта» «проїла» близько 67 млн. грн. з міського бюджету або Чи потрібна муніципальна варта Львову? 

Ще у березні 2020 року працівники Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України констатували, що монополія «Муніципальної варти» на охорону комунальних приміщень Львова, тобто зловживання на ринку охоронних послуг, є порушенням. Відтоді чимало води протекло славною львівською Полтвою, однак рішення відділення АМКУ ніяк не позначилось на діях чиновників міськвиконкому. Охоронний муніципальний напівфабрикат хіба що утвердився у своїх монопольних привілеях. Поет Маяковський якось сказав: «Якщо зірки засвічують, значить, комусь це потрібно». 

«Муніципальна варта» й далі у фаворі

Про скандальне обговорення фінансування «Муніципальної варти» на період березень-квітень 2021 року, яке відбулось під час виконкому 26 лютого, пресцентр ЛМР громадськість не інформував.  

П’ятим пунктом порядку денного виконкому була доповідь начальника Управління безпеки міста Юрія Діля «Про затвердження переліку комунальних об’єктів Львівської міської ради, охорону громадського порядку та безпеки яких буде здійснювати ЛКП «Муніципальна варта» у березні-квітні 2021 року». На підставі цієї доповіді виконком повинен був прийняти відповідне рішення та затвердити двомісячне фінансування, представлене у «Додатку» до наперед заготовленого рішення. Однак Юрій Діль не вмів пояснити методику розрахунку двомісячного бюджету для муніципальної охорони ряду об’єктів. А запросили муніципали за свою працю чимало – понад 5 мільйонів гривень. 

Маркіян Лопачак, секретар ЛМР та один із ініціаторів ліквідації «Муніципальної варти», вкрай обурився такою некомпетентністю. «Як так? На шість людей – 1 мільйон 40 тисяч гривень, а на дванадцятьох – 1 мільйон 390 тисяч гривень. На Львівську міську раду передбачили чотирьох працівників «Муніципальної варти», а тут грошей потрібно 463 тисячі гривень. Це по-різному оплачується робота цих працівників? Одні отримують у 2,5 рази більше, ніж інші? Не можу зрозуміти», – на відміну від пресслужби ЛМР повідомило про це резонне зауваження видання «Львівський портал». 

Виконком взяв паузу до 5 березня, коли повторно затвердив перелік об’єктів, які буде охороняти «Муніципальна варта» впродовж березня і квітня. У повторному варіанті кошторису відбулись зміни. Муніципали вирішили скоротити надання своїх охоронних послуг на 11 тисяч годин, отож і за свою працю запросили на 870 тисяч менше.

ПЕРЕЛІК

комунальних об'єктів Львівської міської ради, охорону громадського порядку та

безпеки яких буде здійснювати Львівське комунальне підприємство

«Муніципальна варта» у 2021 році (березень-квітень)

У січні-лютому поточного року «Муніципальна варта» охороняла 13 об’єктів за 4,780,656,00 гривень. У березні-квітні буде охороняти 14 об’єктів за 4,217,803 гривні. Працюють більше, отримують менше. Такий дивовижний феномен зумовив не інакше як благотворний вплив секретаря Львівської міської рада Маркіяна Лопачака.  

Дослідження фінансування «Муніципальної варти»

У березні-квітні 2021 року (а це 61 день) робочий час для персоналу охорони міського порядку становить 1464 години. 

24 год. х 61 день = 1464 години 

Відповідно і робоче двомісячне навантаження на одного муніципала становить 366 годин, про що записано у розрахунку вартості охорони, для прикладу, Галицької районної адміністрації. Двомісячну норму охорони цього об’єкта (1464 години) ділимо на чотирьох охоронців і отримаємо цей результат. На одному посту охорони відбувається чергування за графіком або доба через три, або по 12 годин: день, наступна ніч, два дні відпочинку. 

Зі заявленого й уточненого кошторису можна дізнатись, скільки постів охорони має той чи інший об’єкт (наприклад, Львівська міськрада), а також скільки на об’єкті працює охоронців. 

5856 год. : 366 год. = 16 охоронців

16 охр. : 4 доби = 4 пости 

Важливо також дізнатись, скільки для міської скарбниці обходиться вартість однієї години праці охоронця «Муніципальної варти». Заявлену в кошторисі вартість охорони об’єкта тієї ж Львівської міськради поділимо на вказану кількість годин. 

463, 795,20 грн : 5856 год. = 79,20 грн 

Знаючи вартість однієї години можна вирахувати орієнтовну заробітну платню муніципалів. Реальна заробітна платня того чи іншого працівника «Муніципальної варти» залежить від кількості днів у місяці та кількості його чергувань. 

79,2 грн х 366 год. = 28,987,20 грн 

Отриманий добуток ділимо на два місяці й отримаємо орієнтовну місячну оплату праці, яка становить 14 тисяч 493 гривні і 60 копійок. А це на 3,455 грн більше від середньої зарплати у Львівській області. Недарма у місті кажуть, що Андрій Садовий пестить своє дітище коштом народного бюджету.  

 

У лютому 2020 року в програмі «Реформи без ілюзій» Павло Пец, колишній керівник «Муніципальної варти», розповів, що у штаті цього ЛКП працює 267 працівників, які отримують у місяць в середньому 7000-8000 гривень. А зарплата 11 керівників відділів становить 10,000-12,000 гривень

Із оприлюдненого переліку об’єктів, які впродовж березня-квітня буде охороняти «Муніципальна варта», не зрозуміти, чи ще існують посади 11 керівників, а якщо так, то з яких джерел відбувається фінансування їхньої праці. Сумнівно, щоби керівники відділів ходили чергувати на об’єкти як рядові муніципали. 

Із інформацією Павла Пеца не співпадає і число працівників ЛКП «Муніципальна варта». У кошторисі міськвиконкому вбачається, що на об’єктах охорони реально працює 144 чи 148 працівників (у вартості охорони приміщення Управління адміністрування послуг незрозумілі цифри: це або помилка, або приписка). 

Під час виконкому 5 лютого зайшла мова, що до переліку об'єктів охорони необхідно долучити і приміщення міської Інспекції ДАБК. Заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач наполягав: «Муніципальна варта завжди охороняла нашу міську Інспекцію ДАБК. Так сталось, що її у цьому списку немає. У кошторисі міської ДАБК немає коштів, аби охорону замовити додатково, це є проблема, тому що там зберігаються дуже важливі документи, які мають бути захищені. Я би просив включити міську Інспекцію архбудконтролю для того, щоб вона належно охоронялась. Це не великі кошти, йдеться про близько 60 тисяч грн у місяць». Відтак рішення прийняли з озвученими зауваженнями, – сказано у повідомленні від пресцентру ЛМР. 

Дані про вартість охорони приміщень міської інспекції ДАБК не записали в опублікований перелік охорони об’єктів. Невідомо і скільки годин упродовж березня-квітня муніципали будуть охороняти це приміщення. Заступник міського голови про ці дані не повідомив, а лише висловився не конкретно: «Це не великі кошти, йдеться про близько 60 тисяч грн у місяць». Але ж мова йде не про місяць, а про два місяці, а це вже інша цифра – 120 тисяч гривень. 

Це про власні кошти чиновник може розмірковувати: вони великі чи маленькі, чи близька йому така сума, чи далека. Під час вирішення питання з освоєння бюджетних коштів необхідно називати точні цифри і в повному обсязі. А також пояснити, чим приміщення Інспекції ДАБК відрізняються від приміщень районних адміністрацій, які будуть охороняти за 115 тисяч 948 гривень? 

Хіба Любомир Зубач не чув і не законспектував у свій робочий щоденник вказівну директиву міського голови: «Має бути справедливість. Думаю, наступного бюджетного року ми цю формулу переглянемо, щоб максимально і раціонально використовувати кожну гривню». І це правильно сказано, адже 120 тисяч гривень – це 67 мінімальних пенсій. 

У підсумку доцільно зазначити, що оплата праці ЛКП «Муніципальна варта» не достатньо прозора, а спосіб її нарахування потребує більш ретельного громадського вивчення та подальшого контролю. А якщо в арифметичних розрахунках цієї статті допущені неточності, оскільки в переліку охорони комунальних будівель вказано лише дві похідні (вартість охорони об’єктів і кількість годин), спеціалісти виконавчої структури ЛМР через видання Leopolis.news можуть повідомити територіальній громаді необхідні уточнення. 

Ігор ПРІЦАК,

політичний оглядач, спеціально для Leopolis.news

Ярослав ЛЕВКІВ,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news