logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

Громадянин Німеччини, який був помічником нардепа з фракції БПП, продає у центрі Брюхович 5 га землі

31-03-2021 14:379687

Громадянин Німеччини, який був помічником нардепа з фракції БПП, продає у центрі Брюхович 5 га землі

Кілька днів тому на відомому сайті OLX.UA зявилося оголошення про продаж землі. Можливо, воно б і залишилося непоміченим, але у соцмережах люди почали активно його обговорювати: 5 га лісу в самому центрі Брюхович – то не якихось там шість соток. Вартість продажу цієї землі – 2 млн 236,5 тис доларів США. Журналісти Leopolis.news вирішили дослідити цю тему.

 

В описі пропозиції на OLX вказано наступну інформацію про цю ділянку: «Продаж земельної ділянки під будівництво, сосни, ліс. Локація – р-н вул. Ряснянської, смт. Брюховичі. Загальна площа ділянки – 5 га. Частинками не продається. Представляємо інтереси власника, Ціна за 1 сотку – 5 500 дол. США. Ділянка складається з двох ділянок. Приватна власність. Призначення – для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд». До пропозиції також додається два фото виставленої на продаж ділянки. Одне з них вище.

Фактично це є ліс, який знаходиться за залізничною станцією у Брюховичах. Поруч вокзал, готелі, кілька церков, садочок, Народний дім, ЦНАП – самісінький центр елітного селища. В оголошенні кадастрові номери ділянок не зазначені. Але вивчення кадастрової карти України підказало, що це можуть бути ділянки 4610166300:04:003:0069 та 4610166300:04:003:0119, площа яких в сумі складає майже 5 га.  

Власником обидвох зазначених земельних ділянок є ТзОВ «Самгородок». Тому цілком можливо, що ця фірма і є їх продавцем. Зареєстрована вона у с. Самгородок Козятинського району Вінницької області. Натомість її власником є ТзОВ  «Бест», юридичною адресою якого вказано пр. Чорновола, 45-А, м. Львів. Зараз там знаходиться медична клініка. Кінцевим бенефіціарним власником (контролером) ТзОВ «Бест» є двоє громадян України – Свідніцкий та Кутиляк і громадянин Німеччини Валерій Леонідович Захарченко. Portal (minjust.gov.ua) До речі, останній вказав країну резидентства Кіпр: D, 6 LARNAKOS STREET, FLAT 305, 3RD FLOOR, CITYLIFE COMPLEX, 3021, LIMASSOL, CYPRUS.

Між іншим, окрім ТзОВ «Бест» та «Самгородок» пан Захарченко є бенефеціаром ще у трьох фірмах: ТзОВ «Юзефово-Миколаївська аграрно-промислова компанія», СТзОВ «Мрія» та ТзОВ «Козятин-пак» (усі вони зареєстровані у Козятинському районі на Вінничині). Фірми вже багато років працюють на аграрному ринку України.

За інформацією сайту Посіпаки Валерій Леонідович Захарченко упродовж 7 та 8 скликання Верховної Ради України був помічником народного депутата України Григорія Михайловича Заболотного. Останній був обраний до парламенту у 2014 році від партії «Блок Петра Порошенка» (№ 27 у списку). Працював заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. Практично все своє трудове життя присвятив аграрній галузі.

У 80-х роках минулого століття Григорій Заболотний працював заступником, першим заступником та головою Бершадського районного агропромислового об’єднання, головним агрономом, заступником начальника управління сільського господарства Бершадського райвиконкому, агрономом із захисту рослин та головним агрономом у колгоспі. У квітні 1992 року призначений представником Президента України у Бершадському районі. З 1995 по 1998 рік перебував на посаді голови Бершадської райдержадміністрації, у 1994 році обраний головою Бершадської районної ради.

З 1999 по 2004 рік та з 2005 до 2006 року Г. Заболотний був спочатку заступником, далі - першим заступником голови Вінницької обласної державної адміністрації. З 2004 до 2005 року був першим проректором з наукової роботи та виробництва Вінницького національного аграрного університету, а з  2011 року - проректором з інноваційного розвитку та міжнародної діяльності ВНАУ.

У 2006 році був обраний головою Вінницької обласної ради, став її депутатом за списком Соціалістичної партії України. У тому ж році балотувався до Верховної Ради від Народного блоку Литвина під номером 83, був членом Народної партії. Проте, ще за два місяці до виборів вибув зі списку за власною заявою.

У 2010 році був обраний депутатом Вінницької обласної ради 6 скликання від Української партії «Єдність».

У 2012 році став народним депутатом 7 скликання у окрузі № 17 (Вінницька область) як безпартійний самовисуванець. Всю каденцію був позафракційним. А на парламентських виборах 2014 року вже балотувався від партії «Блок Петра Порошенка».

Колеги-журналісти називають Заболотного впливовою особою в аграрно-земельній сфері. Народженим у Вінницькій області активним народним депутатам і політикам в часи президентства Порошенка «зелене світло» було гарантоване у всіх проєктах. Інтереси «Блоку Петра Порошенка» поширювалися у багатьох мальовничих куточках нашої країни. Недарма ж пятого президента України часто називають найбільшим земельним магнатом України. І тому не дивно, що до згаданої земельної ділянки в Брюховичах можуть мати відношення політики з найбільш проєвропейської партії України. До речі, колишній очільник селища зараз належить до фракції партії ЄС у Львівській обласній раді. Як то кажуть «совпадєніє»!?

Цією публікацією ми не підважуємо право власників на продаж належної їм земельної ділянки. Але дуже хочеться дізнатися, як вони набули 5 га засадженої лісом землі у самому центрі елітного підльвівського селища за яку зараз просять 75,8 млн грн. Але це питання вже не у компетенції журналістів, а у працівників інших органів.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news