logo
29/03
28/03
27/03
2 ...

Росія відмовилася від «нормандських» переговорів на тлі ескалації на фронті

09-04-2021 14:18962

Росія відмовилася від «нормандських» переговорів на тлі ескалації на фронті
Фото: REUTERS

Заступник глави Офісу президента Ігор Жовква стверджує, що про суть переговорів «нормандських» лідерів без участі президента України Володимира Зеленського Банкова знала.

 

Про це він заявив в інтерв’ю виданню «Лівий берег».

Наразі Офіс президента планує так само тристоронню розмову з главами Франції та Німеччини. Питання лише в узгодженні графіків, стверджує заступник Єрмака.

«Тільки-но відбулося загострення на фронті, ми відразу попросили переговори з усіма трьома представниками «нормандської четвірки». Кремль відмовився. Зараз, повторюся, планується розмова з лідерами Німеччини та Франції», – уточнив Жовква.

Він додав, що конкретно Кремль не хоче проведення «нормандського» саміту.

«Це – Росія. Бо коли сидять лідери вчотирьох, то всі чують позицію одне одного. На таких самітах нас відкрито підтримують лідери Німеччини та Франції. Президенту РФ це не дуже приємно слухати», – пояснив Жовква, додавши, що Москві нічого сказати.

«Росія не виконала жодної з домовленостей Паризького саміту, окрім організації режиму припинення вогню. Та й тут ми бачимо, що він постійно порушується. Не можна сказати, що мінський і нормандський формати заблоковані: відбуваються зустрічі на рівні ТКГ, радників лідерів «четвірки». Однак складається враження, що РФ навмисно переводить ці перемовини в неконструктивне русло. Певно, вони їй не потрібні», – переконаний заступник глави ОП.

Ангела Меркель, Еммануель Макрон та Володимир Путін обговорили ситуацію на Донбасі без участі Зеленського наприкінці березня – на тлі ескалації на фронті. При цьому глава Кремля фактично в одноосібному порядку звинуватив Україну у провокаціях. Москва назвала цю онлайн-зустріч заходом «нормандської четвірки».

На Банковій переговори Путіна з Меркель і Макроном зовні сприйняли спокійно. Речниця українського глави Юлія Мендель зауважила, що «лідери інших країн можуть згадувати й висловлювати позицію щодо ситуації в тому чи іншому регіоні чи в тій чи іншій країні».

За цим слідувала відмова Росії дотримуватися режиму «тиші» на Донбасі під час засідання Тристоронньої контактної групи. А голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук попередив, що РФ «не бачить іншого шляху розв'язання питань, окрім силового».

Leopolis.news