logo
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

«Посилення тиску на Україну»: Таран зробив заяву у відповідь на нарощування російських військ на кордоні

10-04-2021 12:571478

«Посилення тиску на Україну»: Таран зробив заяву у відповідь на нарощування російських військ на кордоні
Фото: novynarnia.com

Міністр оборони України Андрій Таран вважає, що справжньою метою нарощування РФ військової присутності поблизу кордонів України може бути посилення тиску на країну з метою примусу до поступок у переговорному процесі.

Про це йдеться в заяві міністра оборони України Андрія Тарана, повідомляє пресслужба міністерства.

«Весна 2021-го року нагадує: коли агресор декларує пакт про ненапад, завжди треба шукати таємну частину протоколів. У Москві ніколи не ховали далеко методичку, як подавати «пакт Молотова-Рібентропа». Навіть більше: сьогодні, у цифрову епоху, кремлівські стратеги активують старий сценарій про «радіостанцію у Гляйвіці». Російські пропагандисти розганяють страшилки, орієнтовані на мешканців наших тимчасово окупованих територій, про нібито агресивні наміри сил оборони України та підготовку до якогось наступу, - зазначив Таран.

За його словами, «мілітаризація» інформаційного простору, заяви про відновлення бойових дій та відео ешелонів військової техніки Російської Федерації у напряму районів поблизу державного кордону України «мають посіяти паніку серед населення України, залякати світову спільноту».

Водночас на думку Тарана, «справжніми цілями нарощування Російською Федерацією військової присутності поблизу кордону України та на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, можуть бути посилення тиску на Україну з метою примушення до поступок у переговорному процесі, та демонстрація, у тому числі - провідним державам Заходу, готовності до застосування збройної сили щодо України. Його Росія розглядає остаточним засобом досягнення своїх стратегічних цілей, якщо інші засоби виявляться неефективними». Стратегічною ж ціллю Російської Федерації щодо України залишається її повернення під свій контроль та зрив євроатлантичного шляху розвитку України, зазначив міністр.

Він вважає, що приводом для поновлення активної збройної агресії Росії проти України може стати як спровоковане загострення обстановки в районі конфлікту, так і звинувачення України у порушенні прав російськомовних чи «новообращенных» громадян Росії через масову роздачу паспортів РФ. «Водночас необхідно зазначити, що активізація збройної агресії РФ проти України є можливою виключно за умов прийняття відповідного політичного рішення на найвищому рівні у Кремлі», - додав Таран.

Крім того, Таран вважає, що ситуацію можна врегулювати політико-дипломатичним шляхом. «Україна налаштована на цивілізований шлях повернення своїх тимчасово окупованих територій. Водночас не може бути жодних компромісів у відстоюванні інтересів України», – зазначено в заяві.

«РФ має розуміти, що будь-яка активізація агресії та ескалація безпекової ситуації матимуть чітку і потужну відповідь міжнародної спільноти. Найбільш переконливим та дієвим механізмом донесення до офіційної Москви стійкої та безкомпромісної позиції міжнародної спільноти, зокрема, країн з європейського та євроатлантичного простору щодо підтримки України, є прискорення виконання рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо нашого членства в Альянсі. За останні 7 років Україна дуже багато зробила на цьому шляху, що було засвідчено наданням нам статусу Партнера НАТО з розширеними можливостями влітку минулого року. Головним елементом продовження цього процесу ми бачимо отримання Плану дій щодо членства в Альянсі в цьому році. Це є першочерговим пріоритетом українського політичного керівництва для зміцнення обороноздатності нашої держави. Євроатлантична інтеграція є запорукою суверенітету і територіальної цілісності України. Від такого рішення виграють як Україна, так і НАТО», - зазначив міністр оборони.

Leopolis.news