Володимир Гірняк: Садовий патологічно плутає ролі мера-господарника і політика-популіста

https://leopolis.news/post/40775/volodymyr-girnyak-sadovyy-patologichno-plutae-roli-mera-gospodarnyka-i-polityka-populista

13/04/2021

Пане Володимире, «Громадянська позиція» сьогодні – це хто? Яка роль в ній Гриценка?

Ми говоримо про живу політичну партію, із реальними людьми, яка сьогодні проходить стадію оновлення. Анатолій Гриценко радить, допомагає, однак - активно політичною діяльністю не займається. Відповідальність за розвиток і зміни в «Громадянській позиції» сьогодні на Координаційній раді партії та на мені, як на голові цієї Коордради. Зараз ми активно об’їжджаємо регіони. Де треба – оновлюємо місцеві команди, приймаємо непопулярні рішення і даємо можливість новим людям проявити себе. Головне, аби вони були професійні та порядні – це основна вимога. 

Звичайно, ковід вніс свої корективи і цей процес відбувається не так інтенсивно, як того би хотілось. Благо, є способи віртуальної комунікації, юзаємо їх постійно. Скажімо, зараз, після надвірнянських виборчих баталій, де «Громадянська позиція» підтримала Руслана Кошулинського, актуальним є питання виборів мера Харкова, позачергових парламентських  виборів у Черкасах та Херсоні. Гадаю, проукраїнські, політично свідомі партії тут мають  продемонструвати свою єдність – як ми це зробили на 87 виборчому окрузі на Івано-Франківщині. Зараз працюємо в цьому напрямку зокрема.

Володимир Гірняк не брав участі у мерських виборах 2020 року. Ваша партія не представлена ні у міській раді Львова, ні у Львівській обласній раді. Чому так? 

Наша команда детально проаналізувала результати. В область нам бракнуло зовсім трішки, хоч були нюанси… У місті ми спрацювали гірше. Зараз відбувається кардинальна зміна підходів до партійної роботи, до підбору команди і т.д. Разом із тим, «Громадянська позиція» має на Львівщині 120 депутатів у радах різних рівнів, 11 мерів, яких ми або підтримали на виборах, або ж – висунули. 

Щодо балотування в мери Львова, то скажу відверто: змоги виграти у Гірняка на цих виборах не було. Ми зробили заміри, проаналізували картину і прийняли рішення підтримати Олега Синютку – єдиного, хто мав шанси домінувати над безгосподарністю та популізмом Андрія Садового. І це рішення, вважаю, цілком правильне, бо Львову катастрофічно бракує реального управлінця і стратега, а не пустослова. Упевнений – це остання каденція філософії «переливання з пустого в порожнє».

За що ж ви так не любите мера Садового? 

Я і моя родина живемо в цьому місті. У місті, яке загалом винне кредиторам і підрядникам близько 8 мільярдів гривень. Цього року маємо віддати орієнтовно 1 млрд 200 млн грн. А вже у 2022 р. – більше 2 мільярдів! З 2015 по 2019 рік Львів наростив свої борги у вісім разів. Я розумію, коли колишній мер Любомир Буняк брав кредити у Світового банку, то, дякуючи цьому, у Львові вирішили надглобальну проблему із подачею води. А як змінилося життя та побут львів’ян за нажиті Садовим борги? Продовжувати?

Зараз важкі часи у всіх українських міст, і Львів тут не виключення.

Згоден. Карантини, локдауни – луплять по економіці. Але є інше, не прив’язане до форс-мажорів банальне поняття стратегії, а не красивої картинки. У нас настільки шалені борги, що місто просто не може системно розвиватись. Це при тому, що у Львові не вирішені основні проблеми.

У нас Грибовицьке сміттєзвалище не придатне для вивозу сміття з 1990 року, проте проблему із ділянкою для полігону, сміттєпереробним заводом, досі не вирішено. Хоча перед кожними виборами кандидат Садовий рветься в бій зі сміттєвою кризою. 

А транспортні проблеми? По місту пересуватись – нереально. Де нові шляхи? Де об’їзні, сучасні транспортні розв’язки? Де електронний квиток? Чому ми не говоримо про можливість спорудження тунелів? Про перспективу метро? Про нові очисні споруди, бо ті, що є, не стягують «потоків». А Малоголосківський «шанхай»? Новобудови, як гриби ростуть, а інфраструктури немає.. Ми – місто-мільйонник, яке опинилося, вибачте за слово, в клоаці. Є небезпека, що четверта каденція Садового, очевидно – остання, зажене місто в глухий кут остаточно. Наступному меру доведеться нелегко.  Це тобі не з лопатою в снігопад по центру 20 хвилин побігати під прицілом телекамер… Хоча, одна річ в градоначальнику-Садовому мене таки не перестає дивувати.

Що маєте на увазі?

Бажання піару, попри ризик виставитися смішним. Це ж треба не могти вчасно прибрати сніг, не впильнувати каналізаційні люки, профукати тьму-тьменну комунального майна… Не дати ради із щоденним міським побутом… І разом із тим, зголошуватися розрулити «питання Стерненка»! Садовий патологічно плутає ролі мера-господарника і політика-популіста. І ця хронічна хвороба з кожною каденцією проявляється все в гострішій формі. 

Розмовляла Галина ГРИГОРЧУК, для Leopolis.news