logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Росія повинна негайно припинити провокації та негайно здійснити деескалацію - Столтенберг

13-04-2021 14:501866

Росія повинна негайно припинити провокації та негайно здійснити деескалацію - Столтенберг
Фото: twitter.com/DmytroKuleba

НАТО закликає Росію негайно здійснити деескалацію напруги на кордонах з Україною та припинити нарощування власних сил у цьому регіоні.

Про це у Брюсселі під час брифінгу за підсумками позачергового засідання Північноатлантичної ради, яке було скликано за ініціативою України, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Укрінформ.

«Протягом минулих тижнів Росія перекинула тисячі боєздатних підрозділів до кордонів України. Це найбільше накопичення російських військ з часів анексії Криму у 2014 році. Російське суттєве військове нарощування є невиправданим, не має пояснень та викликає глибоке занепокоєння. Росія має зупинити таке військове нарощування в Україні та навколо неї, припинити свої провокації та негайно здійснити деескалацію», - наголосив керівник Альянсу.

Столтенберг також додав, що «ми висловлюємо жаль у зв’язку із рішенням Росії не брати участі в нещодавній зустрічі ОБСЄ для того, щоб відповісти на занепокоєння, пов’язані із незвичною військовою активністю». Росія має поважати власні міжнародні зобов’язання, заявив генсек НАТО.

Він нагадав, що протягом минулих днів кілька українських військовослужбовців загинули на сході Україні, та висловив співчуття у зв’язку із цими втратами Збройних сил України.

Генеральний секретар Альянсу нагадав, що підтримка НАТО суверенітету та територіальної цілісності України є непохитною. Він сказав, що НАТО продовжує закликати Росію зупинити підтримку бойовиків на сході України та вивести свої сили з території України. За словами Столтенберга, нинішній розвиток викликає в НАТО серйозне занепокоєння, тому Альянс дуже уважно стежить за цією ситуацією.

«НАТО стоїть поряд з Україною. Союзники продовжують надавати Україні суттєву практичну підтримку, щоб Україна могла краще забезпечувати власну безпеку. Новий статус України як партнера НАТО із розширеними можливостями демонструє, яким чином обидві сторони можуть скористатися перевагами нашого довгострокового партнерства», - зауважив Столтенберг.

За його словами, таке співробітництво допомагає України розвинути власні оборонні спроможності, зокрема, завдяки тренуванню військових підрозділів та участі у спільних навчаннях з НАТО. Альянс продовжує нарощувати співпрацю в Чорноморському регіоні за рахунок проведення більшої кількості навчань та заходів кораблів Альянсу до українських портів.

«Ми підтримуємо широкий порядок денний реформ України, які роблять Україну більш стійкою та допомагають їй просуватися у євроатлантичних прагненнях України. Союзники дотримуються рішення, яке було прийнято під час саміту в Бухаресті. Реформи приведуть Україну ближче до НАТО. Ми хочемо бачити Україну, яка досягне успіху, і ми допоможемо вам у цьому», - підкреслив генеральний секретар НАТО.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 13 квітня здійснює робочий візит до штаб-квартири НАТО у Брюсселі. Він взяв участь у позачерговому засіданні Комісії Україна-НАТО, яке було ініційовано українською стороною в рамках статті 15 Хартії про особливе партнерство України та НАТО на виконання домовленості Президента Володимира Зеленського та генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга від 6 квітня. Під час засідання двосторонньої Комісії обговорюватиметься загострення Росією безпекової ситуації навколо України.

Leopolis.news