logo
20/04
19/04
2 ...

На вул. Китайській впритул до дитсадка та багатоповерхівок будують гаражні бокси

14-04-2021 11:331387

На вул. Китайській впритул до дитсадка та багатоповерхівок будують гаражні бокси

На дорогоцінній міській землі у 21 сторіччі між дитячим садочком, багатоповерхівками і садибною забудовою, в зоні Ж-4, повним ходом йде будівництво «сучасних» гаражних боксів на вул. Китайській, 7.

 

Багаторічна боротьба мешканців з автогаражним кооперативом «Авто», до якої напередодні виборів долучалися майбутні міські обранці, перевірки ДАБІ за скаргами ГО «Антикорупційний моніторинг Львівщини», не дали жодних результатів.

Станом на сьогодні на території ведуться земляні роботи, які завершаться інфраструктурним витвором – одноповерховими гаражними боксами із крамницею супутніх товарів в мізерному прибудинкову просторі багатоповерхової житлової забудови.

Історія будівництва гаражних боксів біля дитячого садочку почалася в минулому сторіччі, коли 16 січня 1998 року виконавчий комітет Львівської міської ради своїм рішенням №006, вилучив з користування Львівського підприємства міських електричних мереж земельну ділянку площею 783 м кв. і передав її у користування автогаражному кооперативу «Авто» для будівництва гаражів. При цьому в рішенні виконкому навіть згадки не має, що на межі земельної ділянки є трансформаторна підстанція.

Відомо, що у 2010 році був затверджений Генеральний план міста Львова і плани зонувань усіх (окрім Галицького) районів Львова. Усі містобудівні документи віднесли невеличкий клаптик землі на Китайській, 7 з трансформаторною підстанцією між житловими будинками і дитячим садочком до житлової і громадської забудови, про що навіть не здогадувався директор департаменту містобудування Львівської міської ради А.Павлів, який 12.03.2015 року своїм наказом затвердив містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва автогаражним кооперативом «Авто» гаражних боксів закритого типу з магазинами супутніх товарів на вул. Китайській, 7 у м. Львові.

Крім того, директор департаменту не чув про санітарні норми, які застосовуються до цієї ділянки при існуючій забудові (трансформаторна підстанція) та майбутньому розміщенню гаражів. Санітарними нормами передбачено, що індивідуальні гаражі для постійного зберігання особистих автомобілів місткістю до 300 легкових автомобілів слід розміщувати на периферії мікрорайонів або спеціально виділених ділянках житлових районів з віддаленням від дитячих ігрових майданчиків, місць відпочинку населення, шкіл, дошкільних закладів. Мінімальні розриви від гаражів до житлових будинків, у тому числі торці, мають бути не менше 15 м; а для дитячих дошкільних закладів – не менше 25 м. Автогаражний кооператив «Авто» будує гаражні бокси впритул до прогулянкового майданчика дитячого садка.

Мешканці категорично проти будівництва: проводили збори та голосували проти будівництва. Звернулися до ДАБІ області, які переслали звернення до міського ДАБІ, яке провело перевірку на місяць скоріше за отримане звернення і звичайно ж нічого не виявили.

Цікаво, що автогаражний кооператив «Авто» у 2002 року отримав на 15 років в оренду земельну ділянку на вулиці Січинського, 1 площею 0,4682 га для будівництва 2-ох ярусних гаражних боксів і лише цього року у 25 лютого 2021 року спромігся винести на розгляд містобудівної ради погодження містобудівного розрахунку щодо цього будівництва. Проєктанти намалювали на всю земельну ділянку в зоні Ж-3, впритул до червоних ліній гаражні бокси з кімнатами для відпочинку водіїв на другому поверсі, що грубо порушує ДБН, не передбачивши навіть метра тротуарів. Такий «гаражний анахронізм» не знайшов підтримки у членів містобудівної ради через недотримання ДБНів, відсутність благоустрою і дорожньої інфраструктури. Вони зажадали проєкту, який би архітектурно відповідав зоні житлової забудови, а не нагадував суцільний гаражний кооператив. Мешканцям вулиці Китайської пощастило менше, проєкту їхніх гаражних боксів ніхто не представляв.

Не потрібно бути архітектором і урбаністом, щоб побачити, що на цій комунальній земельній ділянці мала б бути зелена зона, можливо з еко-паркінгом для мешканців багатоповерхівок, але ніяк не гаражні бокси з крамницею, які ще більше завантажать дорожню інфраструктуру довкола житлових будинків.

Отже, через одного міського чиновника, який видав містобудівні умови всупереч чинному містобудівному законодавству, сотня мешканців матимуть захаращену прибудинкову територію, покоління дітей дошкільного закладу на прогулянці будуть екологічно вразливі, і виправити помилку не можливо без згуртування мешканців і позову до суду, який єдиний має владу над свавіллям поодиноких чиновників. 

Марічка МУХА, для Leopolis.news