Почався Страсний тиждень перед Великоднем: традиції християн східного обряду

https://leopolis.news/post/41537/pochavsya-strasnyy-tyjden-pered-velykodnem-tradyci-hrystyyan-shidnogo-obryadu

26/04/2021

Про це повідомляє Укрінформ.

Усі дні Страсної седмиці мають назву «Великих» — Великий Понеділок, Великий Вівторок і так далі, також використовується епітет «Страсний». Усі вони присвячені останнім дням земного життя Ісуса Христа, його стражданням, розп'яттю і смерті.

У перші три дні Страсної седмиці здійснюється літургія Передосвячених Дарів, у Великий четвер і Велику суботу — літургія Василя Великого, у Велику п'ятницю літургія не здійснюється.

Протягом тижня віряни дотримуються суворого посту.

Великий понеділок - день, коли згадують старозавітного патріарха Йосипа, проданого братами в Єгипет. Він є прообразом Ісуса Христа. Також цього дня заведено згадати оповіді Бога-Сина з Нового заповіту про безплідну смоковницю, яка символізує душу без духовних плодів.

У понеділок прийнято прибирати й мити будинок.

За церковними канонами, в цей день не можна лаятися, заборонено лихослів'я і нечисті помисли. Їсти у цей день можна хліб, овочі та фрукти, але деякі віряни  дотримуються суворого посту і проводять понеділок без їжі.

Співати і танцювати у Великий понеділок гріх.

У Великий вівторок подумки шанують викриття Ісусом Христом фарисеїв і книжників, а також згадують притчі, розказані Ним в Єрусалимському Храмі.

У вівторок прийнято закінчувати штопання, прання і прасування одягу. Триває підготовка до свята: готують не тільки одяг, але і вибирають скатертину, якою накриють святковий стіл, і рушник, з яким підуть на Великодню службу.

У цей день дозволяється їсти гарячу їжу без олії. Крім того, купують продукти для Великодня.

Великий вівторок – день повчань.

Велика середа - день зради Юдою Іскаріотом свого Учителя за 30 срібняків.

У Велику середу прийнято закінчувати роботи з благоустрою будинку та заготовляти яйця для фарбування на Великдень. Вважається, що куплені в цей день яйця довго не зіпсуються.

В цей день вживають їжу без масла.

У Великий четвер згадується таємна вечеря, обмивання Христом ніг учням і молитва Христа в Гефсиманському саду.

У народі цей день називається Чистий четвер. Його заведено починати з раннього купання. Вважається, що вода у цей день набуває цілющу силу, а купання і молитва допомагають зберегти здоров'я всієї сім'ї на рік.

У четвер заведено пекти паски. Перед приготуванням тіста необхідно помолитися й очистити думки, інакше паска не вдасться.

Також у цей день прийнято причащатися, а також класти на стіл хліб і освячену сіль.

Традиційно в четвер заведено купувати дітям обновки. Однак гроші бажано не давати, оскільки вони нагадують про зраду Юди.

У Велику п'ятницю згадується суд, розп'яття і хресна смерть Спасителя.

Цей день відомий як Страсна п'ятниця. Це найсуворіший день Страсного тижня, не можна співати, танцювати, слухати музику і робити щось по дому. В пам'ять про страждання Христа забороняється вживати їжу.

Вважається, що «той, хто сміється у п'ятницю, проплаче цілий рік».

Невід'ємною частиною богослужінь у цей день є Плащаниця – плат великого розміру із зображенням тіла Ісуса Христа в труні. Їсти заборонено до її винесення на вечірньому богослужінні. За переказами, Йосип з Ариматеї загорнув тіло Ісуса Христа після Його хресних страждань і смерті в Туринську Плащаницю.

У Велику суботу згадується перебування Христа у труні. Цього дня в Єрусалимі чекають, аби зійшов Благодатний вогонь.

Цей день вважається днем спокою. У Велику суботу згадують про поховання Христа і його перемогу над смертю в Пеклі й входження в Рай.

У цей день закінчують фарбувати яйця і збирати великодній кошик. Ввечері проводять Святу літургію, після якої оголошують благу звістку про Воскресіння Христове.

В суботу закінчується Великий піст.

У Велику Неділю настає Великдень.

Leopolis.news