В Україні стартувало навчання кандидатів у регіональні експерти ECERS-3

https://leopolis.news/post/41795/v-ukrani-startuvalo-navchannya-kandydativ-u-regionalni-eksperty-ecers-3

29/04/2021

Про це повідомляє пресслужба Міносвіти.

ECERS – шкала оцінювання якості освітнього процесу в закладі дошкільної освіти. Експерти з оцінювання спостерігають за групою та взаємодією дітей від 3 до 5 років протягом 3 годин під час звичайного дня в дитячому садку. Вони оцінюють середовище – все, з чим та з ким взаємодіє дитина: організацію кімнат, розташування умеблювання та іграшок, взаємодію між дітьми, дітей з вихователями, вихователів з батьками, а також тривалість і ротацію занять, організацію різних видів діяльності.

Відповідно до Програми діяльності Уряду, затвердженої у 2019 році, оцінювання якості дошкільної освіти за шкалою ECERS-3 є одним із пріоритетних завдань. Наразі в Україні немає експертів, які можуть проводити таке дослідження, тож виникла потреба в організації та проведенні навчання регіональних експертів. До навчання було відібрано понад 60 експертів, які наприкінці програми складуть підсумковий тест.

Під час навчання потенційні регіональні експерти ECERS-3: 

  • ознайомляться з метою, завданнями, принципами, структурою, базовими поняттями міжнародної методики ECERS-3;
  • дізнаються більше про якість дошкільної освіти, дослідження якості освітнього процесу в закладах дошкільної освіти, а також про підшкали, параметри, індикатори, інструменти оцінювання ECERS-3;
  • підготуються до застосування міжнародної методики ECERS-3 для оцінювання якості освітнього процесу в закладах дошкільної освіти;
  • ознайомляться з алгоритмом дій експертів під час проведення ними оцінювання та навчаться фіксувати результати дослідження в оціночних бланках і робити узагальнення;
  • усвідомлять вплив результатів, отриманих під час дослідження, на підвищення показників якості дошкільної освіти в Україні.

Зміст програми навчання складається з теоретичної, практичної підготовки кандидатів у регіональні експерти, а також виконання ними самостійної роботи та охоплює дев’ять взаємопов’язаних тем. Навчання триватиме впродовж квітня-червня 2021 року. Саме ті кандидати, які успішно пройдуть навчання та складуть підсумковий тест, і братимуть участь у проведенні дослідження якості дошкільної освіти за методикою ECERS-3 в Україні.

Результати такого дослідження – підстава для формування освітньої політики, спрямованої на підвищення якості дошкільної освіти. Зокрема, це оновлення змісту дошкільної освіти та методичних рекомендацій щодо організації освітнього процесу, підвищення кваліфікації педагогічних працівників та приєднання до світової професійної спільноти у сфері дошкільної освіти.

Програму навчання розробив Український інститут розвитку освіти (УІРО). Дослідження якості освітнього процесу в закладах дошкільної освіти за методикою ECERS-3 в Україні організовує УІРО у партнерстві з Командою підтримки реформ МОН, Всеукраїнським фондом «Крок за кроком» та за підтримки ЮНІСЕФ в Україні.

Нагадаємо, що МОН затвердило типову програму підвищення кваліфікації педагогічних працівників щодо впровадження оновленого Базового компонента дошкільної освіти – Державного стандарту дошкільної освіти.

Leopolis.news