logo
24/04
23/04
22/04
2 ...

В Україні змінили правила декларування доходів державних службовців

06-05-2021 15:091018

В Україні змінили правила декларування доходів державних службовців
Фото: ілюстративне

Парламентом прийнято Закон «Про внесення доповнень до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо удосконалення окремих аспектів декларування)» (законопроект № 5173).

 

Про це пише buh.ligazakon.net.

Метою законопроекту є усунення окремих практичних перепон у процесі подання декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Це дозволить сумлінним декларантам уникнути пов'язаних з корупцією правопорушень, а Національному агентству з питань запобігання корупції діяти у правовому полі.

Перш за все доповнюється ст. 36 Закону України «Про запобігання корупції» новим пунктом, яким запроваджується нижня межа в 0,25 прожиткового мінімуму, до якого передача в управління цінних паперів акціонерного товариства - резидента України не здійснюється. Цікаво, що первісно у проекті передбачалася нижня межа в 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Також Закон виводить з-під декларування номери рахунків, на яких обліковуються некомпенсовані заощадження Ощадного банку СРСР, хоча самі суми заощаджень й надалі декларуються.

Згідно із Законом, не потрібно включати до декларації як видатки і правочини операції з обміну валют. Також такі операції не потребують повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Також передбачено можливість зазначати номер в Єдиному державному демографічному реєстрі лише у разі його присвоєння особі.

Leopolis.news