logo
15/04
12/04
11/04
10/04
09/04
2 ...

США готові долучитися до Кримської платформи – Блінкен

06-05-2021 16:591449

США готові долучитися до Кримської платформи – Блінкен
Фото: пресслужба МЗС України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, який перебуває з робочим візитом в Україні.

 

 

Як повідомляється на сайті МЗС, розмова стосувалася, зокрема, залучення США до мирного врегулювання в Україні.

Глави української та американської дипломатії обговорили розвиток стратегічного партнерства України та США у політичній та безпековій сферах, посилення обороноздатності нашої держави у боротьбі проти російської агресії, підтримку США зусиль України у боротьбі з корупцією та зміцнення відкритої конкурентної економіки.

Сторони приділили окрему увагу шляхам дієвого залучення Сполучених Штатів до дипломатичних зусиль з мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту у тісній координації з  Німеччиною та Францією як сторонами Нормандського формату.

Глави дипломатичних відомств обмінялися думками щодо можливої зустрічі президентів США та РФ і домовилися координувати позиції у підготовці до неї.

Від імені Президента США Джозефа Байдена державний секретар підтвердив рішучу підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Він засвідчив, що США готові долучитися до української ініціативи Кримської платформи і взяти участь в її установчому саміті.

Дмитро Кулеба та Ентоні Блінкен відзначили, що частковий відвід російських військ від кордонів з Україною не знімає загрози подальшого загострення з боку РФ та погодилися із потребою надалі уважно стежити за діями Росії.

Сторони приділили окрему увагу енергетичній безпеці Європи та України, відзначили спільність позицій щодо російського проєкту газопроводу Північний потік 2. Вони висловили спільну зацікавленість у розвитку співпраці між Україною та США у сфері енергетики, зокрема водневої.

Держсекретар підтвердив готовність США і надалі всебічно сприяти зусиллям України з втілення внутрішніх трансформацій задля успішної євроатлантичної інтеграції та продовження співпраці нашої держави з МВФ.

Дмитро Кулеба поінформував співрозмовника про кроки української влади, спрямовані на забезпечення ефективної діяльності антикорупційних інституцій, незалежності судової системи та прокуратури, деолігархізації ключових секторів української економіки.

Співрозмовники обговорили подальшу інтеграцію України до НАТО, яка має важливе значення для безпеки Центральної Європи, Чорноморського регіону та євроатлантичного простору загалом.

Leopolis.news