logo
23/04
22/04
2 ...

СБУ відкрила кримінальну справу за фактом викрадення українського екссудді Миколи Чауса у Молдові

08-05-2021 13:34951

СБУ відкрила кримінальну справу за фактом викрадення українського екссудді Миколи Чауса у Молдові
Фото: lb.ua

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом зникнення у Молдові українського екссудді Миколи Чауса.

Про це повідомили адвокат і дружина Чауса, передає Громадське.

«Зі мною консультується мати Миколи Чауса, яку сьогодні допитували працівники СБУ і я спілкувався зі слідчим. Але стосовно статей інформації наразі не маю. Буду знати трохи згодом», ㅡ сказав нам адвокат Олександр Вишневий.

Раніше Світлана Чаус ㅡ дружина українського екссудді Миколи Чауса ㅡ звернулась із заявою до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитися в пошуки її чоловіка. Вона заявила, що зниклий чоловік не мав наміру ухилятися від правосуддя, а очікував рішення, щоб повернутися в Україну відповідно до процедури.

Адвокат екссудді Вишневий зазначив, заяву про злочин подали ще 12 квітня, але до цього часу провадження не відкривали.

Що за викрадення?

3 квітня стало відомо про нібито викрадення українського екссудді Миколи Чауса. За словами його захисника Юліана Балана, Чауса викрала «група невідомих озброєних чоловіків» у центрі Кишинева. У поліції столиці також підтвердили викрадення. За словами речниці, це сталося неподалік житлового будинку в центральному районі міста.

За фактом викрадення поліція порушила кримінальну справу й оголосила про затримання одного іноземця.

Раніше молдовські ЗМІ повідомляли, що суд у Молдові остаточно відмовив Чаусу в політичному притулку. Спеціалізована антикорупційна прокуратура нам зазначала, що це рішення прискорить екстрадицію колишнього судді до України. Однак адвокат Юліан Балан уточнив, що остаточної відмови в політичному притулку не було, рішення очікується 28 квітня.

Раніше журналісти-розслідувачі з України («Слідство.Інфо») та Молдови (RISE Moldova) отримали копії паспортів десяти людей, яких правоохоронці в Молдові перевіряють на причетність до ймовірного викрадення судді. За даними журналістів, усі вони є громадянами України і щонайменше двоє з них прямо пов'язані з Головним управлінням розвідки Міноборони, а ще один ㅡ звільнений посадовець Національної поліції. У ГУР Міноборони назвали цю інформацію провокацією російських спецслужб.

Довідка:

Микола Чаус 15 років працював у Дніпровському суді Києва, відомий вироками проти активістів Майдану, зняттям із розшуку ексрегіонала Юрія Іванющенка, розглядом справи Геннадія Корбана.

У 2016 році НАБУ викрило Чауса на отриманні хабаря у 150 тисяч доларів, схованих у двох скляних банках. Гроші нібито призначалися за винесення вироку у справі Світлани Сасевич, яку звинувачували в незаконному збуті наркотичних речовин. Обвинувачення просило для жінки 7 років позбавлення волі, суддя Чаус виніс вирок — 5 років умовно.

У вересні 2016-го Верховна Рада дозволила затримати суддю, але тоді він уже втік з України. З листопада того року Чаус перебував у міжнародному розшуку, а згодом його затримали в Молдові за екстрадиційним запитом. Проте досі не екстрадували.

Leopolis.news