logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Михайло Цимбалюк: «Батьківщина» добиватиметься, щоб влада виконувала свої обіцянки»

08-05-2021 14:151259

Михайло Цимбалюк: «Батьківщина» добиватиметься, щоб влада виконувала  свої обіцянки»
Фото: автор: Микола Сенейко

У приміщенні Самбірського історико-краєзнавчого музею «Бойківщина» народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк дав пресконференцію для журналістів місцевих друкованих та електронних видань, відповів на питання.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

Парламентарій торкнувся низки проблем, які, як сказав, сьогодні надзвичайно хвилюють суспільство. 

Мова про серйозні ризики для держави через Закон про ринок землі, якщо він запрацює. Тут, на переконання нардепа, не обійтись без всеукраїнського референдуму. 

Голос народу має бути вирішальним для влади. На цьому наполягає «Батьківщина». Інакше багаті іноземці різними маневрами зможуть купити основне багатство, яке належить народу, а вітчизняні фермери, яких за останні роки в Україні, на жаль, вдвічі зменшилось, змушені будуть далі збанкрутувати. Якщо так насправді станеться, то що залишимо майбутнім поколінням? В якій державі вони житимуть?

Вкрай турбують тарифи на комунальні послуги. «Їх перед виборами влада гучно обіцяла знизити, – нагадав Михайло Цимбалюк, – а що насправді маємо? Вони, на жаль, різко зростають. До того держава злочинно закупляла електроенергію у свого агресора. Зменшено видобуток власного газу. Новий міністр енергетики, якого підтримали депутати від «Батьківщини», обіцяв виправити ситуацію і вже над цим працює. Про гарантування швидкого закінчення війни, бо в очах Путіна хтось там щось добре побачив, марно сподіватись».

Не оминув Михайло Цимбалюк теми вакцинації та боротьби з ковідом, з чим влада не справилась. Ускладнилась ситуація в медицині, освіті на низинному рівні. В результаті недосконалої децентралізації ОТГ отримали чималі повноваження, однак, як з’ясувалося, не всі громади економічно спроможні. Через це вимушено вдаються до скорочення шкіл, закриття ФАПів, Народних домів, бібліотек. А без них село приречене на повний занепад.

«Завдання влади у тому, що сільські діти також повинні отримувати міцні знання, – підкреслив Михайло Цимбалюк. – Перед тим, як закривати малокомплектні школи, треба створити сучасну опорну, яка б відповідала освітнім вимогам, побудувати дороги, мати достатньо автобусів, щоб дітей з віддалених населених пунктів довозити на навчання і відвозити додому. Продумати систему працевлаштування вчителів. Але ж цього нічого не зроблено. До чого подібне може призвести в майбутньому?.. Наші пропозиції на виправлення ситуації не всі враховують».

 Зосередив  увагу Михайло Цимбалюк на недоліках у проведеній децентралізації. В результаті районні ради залишились без реальних повноважень. Не все до кінця на сьогодні продумано з районними державними адміністраціями. Удосконалення, за словами народного депутата, потребує соціальна політика, пенсійна реформа. Парламентська фракція від «Батьківщини» з її лідером Юлією Тимошенко добиваються законодавчо надати право жінкам, які народили й виховали 3 і більше дітей, піти на пенсію після 50 років. Владі слід віддати чорнобильцям те, що вони заслужили. Не підвищено зарплати військовим, які захищають державу від агресії Московії. 

Натомість уряд планує оподаткувати доходи заробітчан, несправедливо урізати надання незахищеній категорії населення субсидій. 

Як відомо, із 1 травня в Україні змінили порядок їх призначення. Отримувачам треба протягом наступних місяців подати нові заявки в управління соцзахисту. Тепер враховуватимуть доходи від депозитів і цінних паперів. Увагу звертатимуть на разові покупки на понад 50 тис. грн, купівлю валюти, банківських металів, а також, чи їздила людина за кордон. Не можна буде отримати компенсацію, якщо родина має два помешкання чи не дуже старі автомобілі. Скасували комісії при місцевих органах влади, що призначали субсидії в нестандартних випадках.

«Ми як опозиція, - сказав Михайло Цимбалюк, – напрацювали й пропонуємо з цих та інших проблем свої реальні варіанти удосконалення законодавчих актів, добиватимемось їх затвердження, бо вони спрямовані на головне – зміцнення добробуту, покращення життя українців. Вже всі, здається, зрозуміли, що з великого переліку обіцяного перед виборами нова  влада за два роки нічого не виконала. Миритись з цим і замовчувати проблеми не збираємось...».

Народний депутат Михайло Цимбалюк відповів на питання журналістів.

 Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news