logo
23/04
22/04
21/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

У МОЗ розповіли, коли і як українці зможуть їх отримати сертифікати про COVID-вакцинацію

12-05-2021 14:48991

У МОЗ розповіли, коли і як українці зможуть їх отримати сертифікати про COVID-вакцинацію
Фото: UkrMedia

Українців після введення сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу не зобов’язуватимуть їх оформлювати. Утім, цей документ значно полегшить подорожі. Запрацювати сертифікати про вакцинацію мають вже влітку.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер на брифінгу 12 травня, передає ТСН.

Він розповів, що попередньо планується, що сертифікат можна буде видрукувати після проведення щеплення. Імовірно, видаватися він буде через «Дію». Третім варіантом є видавання документу через ЦНАП.

«Нікого зобов'язувати робити ці сертифікати не будуть. Але точно з сертифікатом буде зручніше перетинати кордон, і ми відчуваємо, що така тенденція є. Сертифікат попередньо буде видаватися через застосунок «Дія», попередньо ми плануємо, що його можна буде роздрукувати після проведення щеплення. І опрацьовується варіант видачі, якщо потрібно, в паперовому вигляді, наприклад через ЦНАП. Але фінальне рішення буде ухвалене згодом», - сказав Кучер. 

Наразі МОЗ продовжує розробку нормативної бази, необхідної для запуску сертифікатів про проведення щеплення від COVID-19.

Водночас він наголосив, що запровадження цих сертифікатів не означає автоматичне відкриття кордонів ЄС для подорожей. Адже для цього має бути рішення саме ЄС.

Нагадаємо, в Україні можуть запустити «ковідний сертифікат» вже до 1 липня. Цей документ буде містити дані про вакцинацію, ПЛР-тести або одужання від COVID-19. Документ, який створюють з урахуванням вимог Єврокомісії й ВООЗ. 

Leopolis.news