logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

На Львівщині завершився експериментальний проєкт для дітей з ООП

13-05-2021 10:331124

На Львівщині завершився експериментальний проєкт для дітей з ООП
Фото: ЛОДА

На Львівщині підбили підсумки експериментального проєкту діяльності двох соціально-культурних центрів для дітей з особливими освітніми потребами.

Про це повідомляє Департамент освіти і науки ЛОДА.

Упродовж п’яти років на базі обох навчальних закладів функціонували створені в межах експерименту освітньо-соціально-культурні центри для дітей з особливими освітніми потребами.

Центр Святого Миколая, що розмістився у Навчально-реабілітаційному центрі І-ІІ ступенів Святого Миколая та центр Святого Антонія у Львівській спеціальній загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Марії Покрови покликані забезпечити всебічний розвиток для дітей з особливими освітніми потребами в позаурочний час. 

За умовами експерименту кожен центр мав розробити систему корекційно-виховного впливу на дітей з порушенням психофізичного розвитку.

За 5 років педагоги центру св. Миколая розробили та апробували експериментальні індивідуальні програми розвитку, методичні рекомендації з корекційної та реабілітаційної роботи, забезпечення соціалізації дітей з ООП тощо. Центр у Брюховичах реалізував більше десятка проектів, серед яких заняття з пісочною анімацією, тренінгові табори, тіньовий театр, іпотерапія, каністерапія та інші. 
Зазначимо, що чотири проєкти центру св. Миколая пройшли перший і другий етап голосування в конкурсі «Кращі інклюзивні практики України» - 2021.
Практика центру отримала високу оцінку міжнародного журі та увійшла до каталогу кращих інклюзивних практик 2021 року. 

За період 2018 – 2021 років на роботу центрів із обласного бюджету скеровано майже 20 млн грн. 
За ці кошти профінансовано навчання 55 дітей у центрі св. Миколая та 16 дітей у центрі св. Антонія. Відповідно до розрахунків, видатки на одного учня у центрі св. Антонія становлять понад 400 тисяч гривень, натомість у центрі св. Миколая цей показник становить трохи більше 70 тисяч гривень.
Розгорнутий аналіз результатів в додатку нижче.

Аналіз п’ятирічного експерименту показав слабкі та сильні сторони проєкту, на основі яких будуть зроблені відповідні висновки та ухвалені управлінські рішення.

Детальніше з результатами експерименту можна ознайомитися тут.

Leopolis.news