logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

У Будапешті пройшло засідання українсько-угорської робочої групи з питань освіти

13-05-2021 16:031030

У Будапешті пройшло засідання українсько-угорської робочої групи з питань освіти
Фото: МОН

12 травня в м. Будапешт (Угорщина) відбулося друге засідання українсько-угорської міжвідомчої робочої групи з питань освіти під співголовуванням заступника Міністра освіти і науки України Віри Рогової та Державного секретаря Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Оршої Пачай-Томашіч. 

Про це повідомляє пресслужба Міносвіти.

До складу делегації з українського боку увійшли представники Міністерства освіти і науки та Міністерства закордонних справ, з угорського – Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ, Міністерства  інновацій та технологій і Міністерства людських ресурсів.

Засідання відбулося у формі конструктивного та відкритого діалогу, під час якого були обговорені питання забезпечення освітніх потреб угорської національної меншини в Україні, що регулюються відповідно до освітнього законодавства України.

Під час засідання Віра Рогова поінформувала угорських колег про забезпечення освітніх прав угорської національної меншини в Україні у контексті імплементації законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту», зокрема в частині:

збереження в системі загальної середньої освіти навчання угорською мовою в обсязі, визначеному законодавством;

збереження мережі закладів з класами з навчанням угорською мовою, що забезпечує здобуття повної загальної середньої освіти;

залучення фахівців з української та угорської мов, що працюють на Закарпатті, зокрема Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, до розроблення нових модельних навчальних програм з метою забезпечення ефективного викладання української мови як державної.

У своїй презентації Віра Рогова окреслила заходи, що здійснює Україна задля забезпечення освітніх потреб угорської громади – забезпечення діяльності мережі закладів дошкільної та загальної середньої освіти, навчально-методичного забезпечення та підвищення кваліфікації вчителів, а також завдання, визначені дорожньою картою імплементації статті 7 Закону України «Про освіту» в закладах загальної середньої освіти на 2019-2023 роки.

Заступник Міністра освіти і науки України наголосила, що освітня реформа покликана побудувати сучасну конкурентну систему освіти, випускники якої набуватимуть компетентностей, що забезпечуватимуть успішний особистий та професійний розвиток громадян України.

Також у ході засідання експерти профільних міністерств України та Угорщини обговорили проєкт Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Угорщини про взаємне визнання документів про освіту та наукові ступені.

За результатами переговорів сторони домовилися щодо подальших спільних кроків для забезпечення якісних умов для здобуття шкільної освіти громадянами України угорського походження та погодилися продовжувати спільно працювати в межах міжвідомчої робочої групи з питань освіти.

На запрошення української сторони наступне засідання українсько-угорської міжвідомчої робочої групи з питань освіти відбудеться в Україні.

Leopolis.news