logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

Із 16 липня щонайменше половина книжок у крамницях мають бути українською

13-05-2021 20:243810

Із 16 липня щонайменше половина книжок у крамницях мають бути українською

Із 16 липня набуває чинності в дію 26 стаття закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка регламентує використання державної мови у сфері книговидання та книгорозповсюдження.

Законом передбачено, що не менше половини всіх виданих упродовж року видавцем назв книг має бути українською мовою, також не менше 50% назв книг, що продаються у книгарнях чи інших місцях розповсюдження, мають бути державною мовою, інформує пресслужба Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

"Ця норма не поширюється на видавничу продукцію кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів чи національних меншин України за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, відповідно до закону щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України", - зазначається в повідомленні.

У відомстві вказують, що стосовно розповсюдження ця норма не поширюється на книгарні та інші заклади, що продають видання мовами ЄС, словники, підручники та розмовники з іноземних мов, а також "на спеціалізовані книгарні, створені для реалізації прав корінних народів, національних меншин України".

У Держкомтелерадіо нагадують, що за порушення мовного закону передбачені штрафи від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або попередження, якщо правопорушення вчинене вперше.

"І хоча норми щодо адміністративної відповідальності (зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення) за порушення вимог закону наберуть чинності лише за рік - 16 липня 2022 року, Держкомтелерадіо закликає книговидавців і книгорозповсюджувачів безумовно виконувати закон", - йдеться в повідомленні.

Як відомо, закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної»набув чинності ще 2019 року. Відповідно до закону, володіти державною мовою і застосовувати її під час виконання службових обов'язків зобов'язані президент, голова Верховної Ради і його заступники, прем'єр-міністр, всі члени уряду, керівники державних установ, підприємств і відомств, державні службовці та чиновники всіх рангів, керівники і особовий склад Нацполіції, судді, адвокати та нотаріуси, керівники навчальних закладів, педагоги і медичні працівники державних і комунальних закладів охорони здоров'я.

Leopolis.news