logo
20/04
19/04
2 ...

У Бібрці підписали меморандум про створення краєзнавчого кластеру

15-05-2021 14:101051

У Бібрці підписали меморандум про створення краєзнавчого кластеру

Сьогодні, 15 травня, в День Європи, у стародавньому галицькому містечку Бібрці підписали меморандум про створення краєзнавчого кластеру «Галичина – (не)звідана земля».

Уранці міський голова Бібрки Роман Гринус підняв над міською радою прапор Євросоюзу. Як зазначив очільник міста, Україна давно перебуває в Європі, просто зараз ми повертаємося до спільного європейського дому. Опісля в культурно-інформаційному центрі «Сокіл» відбулося урочисте підписання меморандуму.

Зокрема, сторони домовились про співпрацю в питаннях досліджень українських об’єктів природних та матеріальних і нематеріальних культурних цінностей, розробці заходів щодо їх збереження та популяризації.

Як зазначено у меморандумі, метою співпраці є об’єднання зусиль щодо вивчення, популяризації об’єктів природної та культурної спадщини, підготовці номінаційних справ про внесення їх до Переліку Всесвітньої культурної і природної спадщини та до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини, розробці рекомендацій щодо їх збереження, тощо.

Для досягнення поставленої мети Сторони:

  • Здійснюватимуть обмін інформацією про плани діяльності, проекти і програми, що будуть розроблені та/або реалізуються/вітлюються Сторонами у контексті створення краєзнавчого кластеру «Галичина - (не)звідана земля / Galicia - terra (in)cognita», розроблятимуть необхідні заходи для утворення єдиного інформаційного поля.
  • Проводитимуть робочі засідання та круглі столи (онлайн та офлайн) із залученням представників та фахівців відповідної сфери діяльності.
  • Будуть брати участь у спільній підготовці, представленні та реалізації проєктів, зокрема міжнародних, та програм розвитку територій в рамках дії цього Меморандуму.
  • Реалізовуватимуть/втілюватимуть заходи щодо посилення участі громадськості в основних напрямках діяльності, тощо.
  • Проводитимуть заходи культурно-освітньої роботи та підвищення екологічної свідомості населення.
  • Сприятимуть розвитку співробітництва у збереженні культурної спадщини і реставрації пам'яток культури та історії.

Також у меморандумі сторони висловлюють свої наміри будувати взаємовідносини на засадах партнерства та взаємодопомоги, розвивати взаємовигідне та довгострокове співробітництво.

З метою забезпечення ефективної співпраці сторони здійснюють скоординовані дії, зокрема:

  • Збирання, вивчення інформації і створення баз даних щодо нематеріальної культурної спадщини і методик культурно-просвітницької роботи з питань формування екологічної складової свідомості. Здійснення заходів з просування та поширення знань про нематеріальну культурну спадщину та культурні цінності з вказаного питання.
  • Проведення досліджень, моніторингу програм і проєктів та інших видів діяльності на предмет формування та/або впливу на екологічну складову свідомості.
  • Створення сприятливих умов для підвищення впливу культури, з питань формування екологічної складової свідомості, на соціальні та економічні процеси через розробку та запровадження програмних документів.
  • Організація культурних, просвітницьких та наукових проєктів, програм співробітництва з іншими країнами.
  • Розроблення рекомендацій щодо розробки державних, регіональних та місцевих програм з популяризації, культурно-економічного розвитку направленого на збереження природних та культурних цінностей.
  • Підготовка проектів на отримання фінансування для збереження та популяризації об’єктів природної та культурної спадщини.

Leopolis.news