logo
28/03
27/03
2 ...

На горі Маківка вшанували пам’ять полеглих січових стрільців

16-05-2021 17:191212

На горі Маківка вшанували пам’ять полеглих січових стрільців
Фото: ЛОДА

Сьогодні, 16 травня, Львівщина відзначає 106-ту річницю перемоги Українських січових стрільців у бою на горі Маківка.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Заходи відбулись на горі Маківка біля Меморіалу Українських січових стрільців.

Так, присутні поклали квіти та запалили лампадки до Меморіалу, представники духовенства провели чин панахиди за загиблими воїнами українського січового стрілецтва.

Також відбулось громадське віче.

«Українські Січові Стрільці не маючи власної держави зуміли проявити себе тут на горі Маківка. Невипадково європейські та українські історики з часом оцінили цей вчинок і порівняли його з легендарними фермопільськими подіями, які свого часу увійшли в європейську та світову історію, як приклад протистояння маленької країни проти величезної деспотії, яка рухалась зі Сходу. Тоді довелось силою трьохсот воїнів відстояти демократію і все те, що пізніше стало надбанням європейської цивілізації. Через багато тисяч років те саме повторили УСС на горі Маківка. Вони фактично своїм вчинком стримали наступ переважаючих сил противника і тим самим обірвали всі задуми генштабу тодішньої російської царської армії. І це надзвичайно великий внесок, який зробили українці, вписавши героїчні сторінки в історію Першої світової війни»,-  зазначив заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний.

Та додав: «Воїни УСС проходили вишкіл в спортивно-культурних товариствах, навчались в осередках «Просвіти» - все це було зародками в тому, що пізніше сформувалось і вилилось в серйозні військові формування. Ми пишаємось вчинком наших земляків, наших героїв початку 20 століття. І ми цей досвід, цей героїзм з величезною повагою переносимо на початок 21 століття, адже сьогодні ми так само стоїмо перед тією ж загрозою, яка рухається зі Сходу в нашому напрямку і заставляє нас бути насторожі. Нам потрібно пам’ятати про героїчне минуле наших предків і бути належними послідовниками в сьогоднішньому часі тих героїчних подій, які були тут на горі Маківка понад сотню років назад».   

В межах заходу лунали стрілецькі пісні, історичний екскурс. Також відбулось театралізоване військово-історичне дійство «Бій за гору Маківка».

Leopolis.news