logo
29/03
28/03
27/03
2 ...

Помер відомий львівський кіномитець Орест Бачмага

12-06-2021 12:461425

Помер відомий львівський кіномитець Орест Бачмага
Фото: Фотографії Старого Львова

Вчора, пізно ввечері, о 23.55 зупинилося серце відомого кіноаматора, митця та винахідника Ореста Бачмаги.

Про це повідомляють «Фотографії Старого Львова» з посиланням на його дружину.

15 травня цього року Орест Бачмага потрапив ДТП і з цього часу перебував у комі. Родина, друзі та всі, хто знав митця збирали кошти на лікування, але це не допомогло.

Його кінороботи були цілою подією у житті львівського кінематографа.  Минулого року було оцифровано 10 фільмів авторства Ореста Бачмаги і відтоді їх показували і у нас, і на інших міжнародних подіях. Зокрема на Ars Electronica та DocuDays.

Фільм «Мої вихідні» – це автопортрет відзнятий у 1987 році на 8-мм кінокамеру – подивіться і послухайте світ очима і вухами Ореста Бачмаги.  Фільм «Пепе» – це наївна комедія з кінця 1970-х, до зйомок якої було залучено місцевих хлопців із Винник. Оригінальний фільм був німий, але у 2020 році музику до нього написали Регіна Железнякова (Regina Collage) та Павло Олефіренко (Pilikayu).

Орест Бачмага був різнобічно обдарованою і активною людиною, другом Львівського Фотомузею. Минулого року він надав для нашої виставки, що експонувалася у Львівському історичному музеї цінні експонати, а ще неодноразово майстер ремонтував нашу ретро фототехніку.

Час парастасу та чин похорону наразі не відомий.

Leopolis.news