logo
29/03
21/03
13/03
12/03
04/03
27/02
21/02
06/02
01/02
26/01
17/01
11/01
23/12
2 ...

На Львівщині розробляють туристичний маршрут – «Королівський шлях»

18-06-2021 16:267282

На Львівщині розробляють туристичний маршрут – «Королівський шлях»
Фото: пресслужба ЛОР

Під егідою обласної ради на Львівщині відкриють новий туристичний маршрут «Королівський шлях», який з'єднає важливі історичні місця та проведе до Лаврова, де за переказами похований Король Данило.

 

Про це інформує пресслужба ЛОР. 

«Ми маємо пам'ятки в Комарно, палац у Великому Любіні, палац Балів у селі Тулиголове та родинний маєток Фредрів, розташований у селі Вишня. 

На основі цих та інших об'єктів ми сформуємо унікальний маршрут присвячений 30-тій річниці Незалежності України», – пояснив директор комунального закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей», голова Громадської спілки «Західноукраїнська спілка музеїв» Ігор Тимець.  

Він також звернувся до комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради з ініціативою передати на баланс історико-краєзнавчого музею комплекс будівель палацу Балів, що у селі Тулиголове, який стане частиною нового туристичного шляху. Колектив музею готовий поступово відновлювати палац, організувати роботи з впорядкування території. 

«Королівський шлях» стане поштовхом для розвитку туризму в регіоні, сприятиме популяризації забутих пам'яток архітектури XVI-XIX століть. Проєкт є стратегічним для краю, оскільки зможе активізувати міські та сільські громади, стимулювати зайнятість та наповнити бюджети від туристичної діяльності та надання супровідних сервісів, пов'язаних із туризмом», – йдеться у зверненні від адміністрації музею. 

Комісія обласної ради одноголосно підтримала пропозицію створення такого маршруту та передачі комплексу у селі Тулиголове на баланс музею. 

«Це важливий об'єкт спадщини, який вдасться зберегти та популяризувати. На території комплексу великий парк, автентичні будівлі. Вони зараз перебувають на балансі Центру легеневого здоров`я. Лікарня - приміщення не використовує і не має коштів на його охорону. Якщо впродовж цього року не знайти ефективного господаря, то процес руйнації стане незворотним. Музей зможе забезпечити охорону, обслуговування споруд, облагородити території. Крім того, декілька будівель комплексу в доброму стані й там уже можна планувати експозицію. Без сумніву, цей палац стане яскравим об'єктом нового маршруту», - запевнив голова комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради Іван Щурко. 

Палац Балів у селі Тулиголове на Львівщині збудований у 1898-1899 роках за проєктом львівського архітектора Владислава Галицького у стилі французького неоренесансу. На початку ХІХ століття маєтком володів рід Оссолінських. До 2017 року в приміщеннях палацового комплексу діяв туберкульозний диспансер. Палац не внесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України та не має офіційного статусу пам'ятки архітектури. 

Leopolis.news