logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Генсеком ООН повторно обрали Гутерреша

18-06-2021 17:325632

Генсеком ООН повторно обрали Гутерреша

Генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй переобрали Антоніу Гутерреша.

 

Про це повідомляє «Лівий берег» із посиланням на видання «Devdiscourse».

Свій другій термін на цій посаді він розпочне з 1 січня 2022 року. Генсек ООН обирається на п'ять років. 

Президент України Володимир Зеленський уже привітав призначення генсека в Twitter.

«Я вітаю генерального секретаря ООН пана Антоніу Гетерреша з повторним призначенням на другий термін. Ми вітаємо вашу прихильність цінностям та принципам Уставу ООН. Бажаю вас усіляких успіхів у втіленні ваших надважливих обов'язків у керівництві Організацією», – написав Зеленський. 

"Перепризначення Антоніу Гутерреша відбулося на піднесенні - Нью-Йорк і ООН відкриваються після майже півтора року пандемійних обмежень; країни-світові лідери, передусім США, повертаються обличчям до багатосторонньої дипломатії і ООН зокрема. Відновлюються дієві трансатлантичні партнерства. Антоніу Гутерреш має унікальну нагоду вивести Організацію, зокрема її Секретаріат, на якісно новий рівень, якого вимагає нова доба, виклики 21-го століття. Досвід для цього генсекретар має, як і високі моральні якості, потрібна рішучість і наполегливість. Бажаємо успіхів, очікуємо результатів", – прокоментував призначення представник України в ООН Сергій Кислиця.

Вітання також висловив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Вітаю Антоніу Гетерреша з повторним призначенням. Бажаємо йому успіхів у непрості часи. Під час його другого терміну ми очікуємо від ООН бути більш рішучою у захисті Хартії та міжнародного права, насамперед, коли мова йде про відновлення територіальної цілісності України», зазначив міністр у блозі в Twitter. 

Генсек ООН призначається Генеральної Ассамблеєю ООН за рекомендацією Радбезу. Генеральні секретарі можуть перепризначатися необмежену кількість разів, але поки що всі вони мали максимум два терміни. 

Гутерреш був прем'єр-міністром Португалії та Верховним комісаром ООН у справах біженців. 26 вересня 2016 року був обраний генеральним секретарем ООН.  

Leopolis.news