logo
19/04
18/04
17/04
15/04
14/04
2 ...

У Європі ще 7 країн закрили аеропорти для білоруських авіакомпаній

21-06-2021 15:505396

У Європі ще 7 країн закрили аеропорти для білоруських авіакомпаній
Фото: kurs.com.ua

Кілька європейських країн приєдналися до рішення Ради ЄС про заборону польотів у повітряному просторі ЄС та використовувати європейські аеропорти для білоруських авіаперевізників всіх типів. Рішення про заборону Рада ЄС ухвалила після захоплення 23 травня поточного року білоруською владою пасажирського літака Ryanair з метою арешту опозиційного журналіста.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у декларації Високого представника ЄС, яка оприлюднена в понеділок на сайті Європейської Ради.

«4 червня 2021 року Рада ЄС ухвалила рішення (CFSP) 2021/908, яке доповнює рішення Ради ЄС 2012/642/CFSP (Спільна зовнішня політика та політика з безпеки - ред). Цим рішенням Рада ЄС вирішила посилити існуючі обмежувальні заходи з огляду на ситуацію в Білорусі шляхом запровадження заборони на переліт в повітряному просторі ЄС та доступу до аеропортів ЄС для білоруських авіаперевізників всіх видів. Країни-кандидати Північна Македонія, Чорногорія, Сербія та Албанія, країни Європейської зони вільної торгівлі Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія, члени Європейського економічного простору, приєдналися до цього рішення», - йдеться у документі.

Як зазначається у Декларації Високого представника ЄС, згадані країни забезпечать відповідність національної політики згаданому рішенню Ради ЄС. Європейський Союз бере до уваги такі зобов’язання та вітає їх.

Як повідомлялося раніше, влада України закрила повітряний простір для білоруських авіакомпаній наприкінці травня слідом за європейськими країнами після того, як 23 травня білоруська влада вдалася до примусової посадки літака компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюсу під приводом можливого теракту на борту. Після посадки був заарештований активіст та опозиційний журналіст Роман Протасевич та його супутниця Софія Сапега, що знаходилися на борту.

На тлі інциденту польоти над Білоруссю призупинив ряд авіакомпаній, деякі держави перестали виконувати польоти в саму країну. 4 червня Рада ЄС затвердила рішення заборонити білоруським авіаперевізникам польоти у повітряному просторі ЄС та використовувати аеропорти країн Євросоюзу, при цьому заборона не стосується гуманітарних рейсів, а також аварійних посадок і екстрених прольотів. Своєю чергою, Київ висловив готовність надати свій повітряний простір для рейсів іноземних авіакомпаній в обхід Білорусі.

Leopolis.news