«Слуги народу» хочуть деклараціоналізувати всіх громадян

https://leopolis.news/post/44706/-slugy-narodu-hochut-deklaracionalizuvaty-vsih-gromadyan

22/06/2021

У владних кабінетах наполягають, що декларування доходів – це особистий внесок кожного українця у розвиток держави. Щоправда незрозуміло, що чиновники розуміють у виразі «держава»: формальний інститут управління суспільством, тобто самих себе, чи особливу форму організації співжиття громадськості, тобто всіх нас. Таке двояке трактування терміну «держава» розділяє суспільство на світоглядне протистояння між виборцями та обраними, розділяє на тих, хто наповнює бюджет податками, і тих, хто живе із цих податків і хоче їх все більше і більше.

В уряді Дениса Шмигаля та серед більшої частини депутатів Верховної Ради домінує твердий намір зобов’язати всіх українців подавати щорічні декларації про майновий стан і доходи, а за недостовірну інформацію передбачити сувору відповідальність. 

Один із позафракційних депутатів, який від «Опозиційного блоку» обрався у Верховну Раду, де є представником Комітету з питань економічного розвитку, уродженець Дагестану Муса Магомедов зазначив, що подача такої декларації буде складною і відповідальною справою, а за недостовірні дані буде передбачене покарання. Щоби правильно заповнити таку декларацію, буде необхідно скористатися допомогою юриста, і навіть не пересічного, а кваліфікованого.

В ефірі телеканалу «Україна 24» у програмі «Сьогодні ввечері» депутат залякував українців: «За доведений обман у деклараціях, коли немає сумнівів, що це не помилка, потрібно карати. Для того, щоби заповнити першу декларацію я витратив місяців три, щоби не допустити жодної помилки. Більш того, я звернувся до юристів, незважаючи на те, що у мене все доходи «білі», зі всього сплачені податки. Я платив юристам, щоби вони мені допомагали, вони знають, як це працює, як це потрібно робити. Зараз ми тренуємось на депутатах, а потім все це чекає і вас».

Хто такий депутат Магомедов? Це управлінець високого рангу, має дві освіти: закінчив Донецький інститут радянської торгівлі та Міжнародний інститут менеджменту. Був керівником ТОВ «НВО “Інкор і Ко”», ТОВ «Порт-Петровськ», генеральним директором «Запоріжкоксу», генеральним директором ПрАТ «Авдіївський коксохімічний завод», який належить олігарху Рінату Ахметову, який називає себе інвестором.

Досвідчений управлінець Магомедов із рівнем інтелекту вище середнього (був лауреатом загальнонаціональної програми «Людина року» в номінації «Промисловець року») провозився з декларацією кілька місяців, а самостійно не впоравшись, був змушений звернутись по допомогу до кваліфікованих юристів.

А що робитимуть із заповненням декларації громадяни без двох вищих освіт? А тим паче громадяни зі середньою освітою? Де набрати стільки юристів для допомоги мільйонам декларантів і скільки будуть коштувати такі юридичні послуги? І навіщо громадянам, які оплачують посадові обов’язки і життя урядовців та депутатів, які зобов’язані якісно працювати, платити додаткові кошти за створення проблем із декларуванням? А в селах або хуторах, або й невеликих районних містечках, де нема Інтернету, які там будуть заповняти декларації – паперові чи електронні? Навіщо пенсіонерам, які живуть тільки за кошти пенсії, заповняти декларацію? Або пенсіонерам, які працюють офіційно і за них податки платить підприємство? Або підприємцеві, який займається індивідуальною трудовою діяльністю – шиє одяг самостійно, без допомоги найманих робітників? На ці та ряд інших вагомих питань відповідей нема.

Ба більше, в ефірі телеканалу «Україна 24» депутат Магомедов не апелював до уряду і своїх колег, щоби, виходячи з його досвіду, максимально спростити для громадян заповнення декларацій про майновий стан і доходи, а заохочував парламент на законодавчому рівні визначити різницю між навмисним обманом і помилкою при заповненні документа. Тобто, опрацювати систему покарань.

Натомість адвокат Сергій Гула, в якого цілком інший світогляд, переконаний, що владоможці дивляться на вирішення проблеми загальнонаціонального декларування крізь викривлену соціальну призму. У своєму блозі на відеохостингу YouTube адвокат резонно запитав, а навіщо урядовці та депутати будуть створювати такі труднощі для громадян, які сплачують податки на їхнє належно забезпечене утримання?

Адвокат наголосив, що необхідно передбачити такі умови декларування, щоби громадяни не ускладнювали собі життя заповненням декларацій, щоби не потребували сторонньої допомоги загалом, а юриста зокрема. Держава, тобто чиновники в розумінні адвоката, повинні бути партнерами платників податків, а податкова служба – доброзичливим помічником. 

Сергій Гула наполягає, що фундаментальна реформа повинна початись не лише з оновлення податкової служби, щоби позбавити її каральних функцій, а з налагодження сплати податків із таких великих тіньових сфер як митниця, металургія, енергетика тощо. Першочергово у цих сферах необхідно взяти податки у чесний спосіб, а вже тоді переходити до індивідуального декларування майна і фінансових надходжень громадян.

А колишньому директорові Авдіївського коксохімічного заводу можна побажати зайнятись питаннями соціальної справедливості. Згідно з декларацією, депутат Магомедов у 2019 році на посаді генерального директора заводу заробляв у місяць 46,96 мільйонів гривень. У той час робітники заводу, які працювали під обстрілами терористів ОРДЛО (понад п’ятдесят робітників отримали поранення, а дев’ять працівників загинули), отримували в середньому 18,500 гривень у місяць.

Якщо генеральний директор заробляє стільки, скільки 2/3 робітників підприємства, це вказує на соціальну несправедливість та деформацію розподілу прибутків у галузі. А такого у правовій державі, яку обіцяв збудувати президент Володимир Зеленський, бути не може.  

Якби Муса Магомедов займався в Авдіївці індивідуальною трудовою діяльністю (наприклад, ремонтом взуття) і заробляв мільйони у місяць, питань би не було. Та коли керівник разом із трьома з половиною тисячами працівників створює прибуток, його розподіл повинен відбуватись справедливо. Ініціативу «Слуг народу» запровадити прогресивну шкалу податку на доходи фізичних осіб від 15% до 27% необхідно урівноважити аналогічною ініціативою про запровадження і справедливої прогресивної шкали розподілу прибутків. Лише після такого збалансування буде доцільно запроваджувати загальнонаціональне декларування.

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news