logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Рада може розширити повноваження Зеленського

23-06-2021 13:211805

Рада може розширити повноваження Зеленського
Фото: pravda.com.ua

У Верховній раді зареєстрований законопроєкт № 5672 «Про внесення змін і доповнень до Кримінального кодексу України», яким надається право Президенту України ухвалювати політико-правове рішення як винятковий кримінально-правовий захід.

Про це пише «Центр новин».

Авторами проєкту зазначені Микола Стефанчук та Іван Калаур. Автори пишуть, що проєкт розроблено з метою забезпечення своєчасного й ефективного захисту прав людини, а також унеможливлення ухилення від кримінальної відповідальності осіб, які вчинили тяжкі чи особливо тяжкі злочини на тимчасово окупованій території України.

Проєктом Закону передбачається внесення змін до Кримінального кодексу України, а саме:

пропонується доповнити статтю 49 частиною шостою: «6. Давність не застосовується у разі вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину на тимчасово окупованій території України».

пропонується доповнити Загальну частину КК України розділом XV-1 «Політико-правове рішення», що передбачатиме статтю 108-1 з аналогічною назвою – «політико-правове рішення».

У нормах зазначено, що «з метою забезпечення своєчасного й ефективного захисту прав людини –  прискореного вирішення питань, пов’язаних з агресією Росії проти України (щодо повернення на Батьківщину осіб, які утримуються чи притягуються до кримінальної відповідальності або засуджені на території держави-агресора; повернення таких осіб з тимчасово окупованої території України), Президент України може ухвалювати політико-правове рішення як винятковий кримінально-правовий захід».

Політико-правове рішення має своїм завданням правове забезпечення процедури обміну осіб, які:

1) утримуються чи притягуються до кримінальної відповідальності або засуджені на території держави-агресора;

2) утримуються чи притягуються до кримінальної відповідальності або засуджені на тимчасово окупованій території України, – на осіб, які притягуються до кримінальної відповідальності на території України (зокрема осіб, яких було затримано або заарештовано), – до ухвалення українським судом вироку чи іншого остаточного рішення у справі про вчинене ними суспільно небезпечне діяння.

При цьому положення цієї статті поширюються на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах захищали незалежність і територіальну цілісність України, зокрема брали участь в антитерористичній операції (АТО) або операції Об’єднаних сил (ООС).

Про ухвалення політико-правового рішення Президент України видає указ, яким передбачається обмін відповідних осіб.

Депутати також зазначили, що політико-правове рішення є тимчасовим кримінально-правовим заходом. Норми, що його регулюють, підлягають скасуванню після відновлення територіальної цілісності України та втрати актуальності проблеми обміну зазначених осіб.

Leopolis.news