logo
28/03
2 ...

Сьогодні Івана Купала: історія та традиції свята

07-07-2022 08:351795

Сьогодні Івана Купала: історія та традиції свята
Фото: UkrMedia

7 липня віряни та церква вшановують Різдво чесного славного пророка, предтечі та хрестителя Господнього Йоана, пам'ять преподобних Йова та Феодосія Манявських, преподобного Антонiя Димського, праведних юнаків Якова та Йоана Менюзьких, мучеників семи братiв: Орентiя, Фарнакiя, Єроса, Фирмоса, Фирмина, Киріака i Лонгина.

Про це пише ТСН.

7 липня: церковне свято

Іван Хреститель - у християнстві попередник Ісуса Христа, що пророкував його пришестя, жив у пустелі аскетом і згодом проповідував хрещення покаянням для юдеїв, хрестив у водах Йордану Ісуса Христа. Обезголовлений царем Іродом Антипою через намовляння Іродіади. Пророк, мученик, один з найбільших святих.

Серед інших святих Іван Хреститель має найбільшу пошану — протягом церковного року на його честь відзначається аж шість дат. Празник зачаття, різдва, усікновення голови, перше і друге знайдення голови, третє знайдення голови та собор після празника Богоявлення.

7 липня: народне свято

Християнське свято Івана Хрестителя збіглося зі святом Купала, яке святкувалося у час літнього сонцестояння у дохристиянські часи. У різні часи Церква намагалася побороти язичницькі традиції у святкуванні Різдва Івана Хрестителя. Адже чимало християнських свят зуміли поєднати в собі християнські та автентичні традиції. Ці дійства зафіксовані й в народній творчості.

7 липня: що варто зробити

У цей день годилося обов'язково скупатися, а дітям, замість вогню; пострибати через кропиву.

У деяких регіонах дівчата робили з соломи ляльку, одягали її у жіночий одяг, вішали намисто на шию, а голову прикрашали стрічками, квітами й віночками (деінде голову виготовляли з глини, замість Очей вставляли вуглини і робили червоними щоки). Натомість у супроводі дітей ходили з Мареною вулицями села, наспівуючи купальських пісень; зробивши обхід, йшли до річки чи ставу, роздягали ляльку і топили у воді.

Зібраний на Купала подорожник вважався помічним від багатьох хвороб. 

Люди вірили, якщо піти в ліс проти Купала, то можна побачити, як цвіте папороть. Коди ж зірвану квітку сховати за капелюх, то обов'язково пощастить знайти під землею золотий скарб.

7 липня: що не можна робити

давати в борг і позичати кошти;

бити домашніх тварин;

підіймати знайдені кошти.

7 липня: українські народні прикмети

Велика роса на Івана — буде врожай огірків та горіхів.

Купальська ніч зоряна — вродять гриби.

Дощовий день — на неврожай.

Leopolis.news