Сьогодні Івана Купала: історія та традиції свята

https://leopolis.news/post/45550/sogodni-ivana-kupala-istoriya-ta-tradyci-svyata

07/07/2022

Про це пише ТСН.

7 липня: церковне свято

Іван Хреститель - у християнстві попередник Ісуса Христа, що пророкував його пришестя, жив у пустелі аскетом і згодом проповідував хрещення покаянням для юдеїв, хрестив у водах Йордану Ісуса Христа. Обезголовлений царем Іродом Антипою через намовляння Іродіади. Пророк, мученик, один з найбільших святих.

Серед інших святих Іван Хреститель має найбільшу пошану — протягом церковного року на його честь відзначається аж шість дат. Празник зачаття, різдва, усікновення голови, перше і друге знайдення голови, третє знайдення голови та собор після празника Богоявлення.

7 липня: народне свято

Християнське свято Івана Хрестителя збіглося зі святом Купала, яке святкувалося у час літнього сонцестояння у дохристиянські часи. У різні часи Церква намагалася побороти язичницькі традиції у святкуванні Різдва Івана Хрестителя. Адже чимало християнських свят зуміли поєднати в собі християнські та автентичні традиції. Ці дійства зафіксовані й в народній творчості.

7 липня: що варто зробити

У цей день годилося обов'язково скупатися, а дітям, замість вогню; пострибати через кропиву.

У деяких регіонах дівчата робили з соломи ляльку, одягали її у жіночий одяг, вішали намисто на шию, а голову прикрашали стрічками, квітами й віночками (деінде голову виготовляли з глини, замість Очей вставляли вуглини і робили червоними щоки). Натомість у супроводі дітей ходили з Мареною вулицями села, наспівуючи купальських пісень; зробивши обхід, йшли до річки чи ставу, роздягали ляльку і топили у воді.

Зібраний на Купала подорожник вважався помічним від багатьох хвороб. 

Люди вірили, якщо піти в ліс проти Купала, то можна побачити, як цвіте папороть. Коди ж зірвану квітку сховати за капелюх, то обов'язково пощастить знайти під землею золотий скарб.

7 липня: що не можна робити

давати в борг і позичати кошти;

бити домашніх тварин;

підіймати знайдені кошти.

7 липня: українські народні прикмети

Велика роса на Івана — буде врожай огірків та горіхів.

Купальська ніч зоряна — вродять гриби.

Дощовий день — на неврожай.

Leopolis.news