logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

Перед цим зламала руку: в реанімації ОХМАТДИТу в комі перебуває 7-річна дівчинка з правцем

16-07-2021 18:064155

Перед цим зламала руку: в реанімації ОХМАТДИТу в комі перебуває 7-річна дівчинка з правцем
Фото: ілюстративне

Семирічна дівчинка з Мостищини, в якої виявили правець, зараз знаходиться у важкому стані. Їй ввели імуноглобулін проти правця, але через судоми підключили до апарату ШВЛ та ввели в медикаментозний сон. Це перший випадок правця за два останні роки на Львівщині.

Про це розповіла завідувачка реанімаційного відділення львівської дитячої лікарні ОХМАТДИТ Віра Приймакова, у відділенні якої зараз знаходиться дівчинка, повідомляє  Тvoemisto.tv.

За її словами, у реанімацію дівчинка поступила з судомами та вираженим тризмом (напруження жувальних м'язів, що утруднює відкривання рота), яке притаманне для правця. Щеплення від правця вона мала, але лише в річному віці.

«Дівчинку від правця вакцинували лише в рік, у 6 років ревакцинацію не проводили. Мама спочатку запевняла лікарів, що всі потрібні щеплення її дитина має, але коли подивились у карту імунізації, то зрозуміли, що ревакцинації у 6 років не має», – каже Віра Приймакова.

Як стало відомо, ця дівчинка поступила півтора тижні тому, спочатку у травматологічне відділення із зламаною рукою. Їх надали всю необхідну допомогу. Згодом вона знову поступила туди ж на повторну репозицію кісток. Цього понеділка дитина поступила у стаціонар зі скаргами, що є посіпування в тілі.

«На другій операції лікар помітив, що є мінімальне садно, а з понеділка клініка посилилася – дівчинку почало судомити, з’явився тризм, сардонічна посмішка (стійка гримаса, яка обумовлена судомним скороченням м'язів обличчя, кути роту при цьому відтягнуті вниз і назад з утворенням зморшок та складок шкіри, щелепи сильно стиснуті). У середу її перевели в реанімаційне відділення. Зараз вона перебуває без свідомості, бо навіть найменші рухи призводили до судом. Тобто, її знерухомили та дають протисудомні препарати», – розповіла лікарка.

Що саме стало причиною виникнення небезпечного захворювання і коли це трапилося, до кінця не відомо. Але Віра Приймакова каже, що якби були усі необхідні щеплення, цього б не сталося.

«На тілі дівчинки є маленькі подряпини, на які батьки, може, й не звертали вагу. Тому зараз чітко сказати, що саме чи яка подряпина стала причиною правця, сказати важко. Але виглядає, що це якраз подряпина на руці – це місце змінене, ущільнене, із невеликою раною. Але, фактично, дитина не мала ніякого імунітету до хвороби і навіть через мінімальну подряпину вона заразилася», – каже завідувач відділенням.

Цієї середи дівчинці ввели повну дозу імуноглобуліну. У понеділок зможуть оцінити, чи ліки та саме лікування дали результат.

«Якщо матимемо хоч більш-менш позитивну динаміку, будемо зменшувати кількість седативних препаратів. Зараз щось говорити зарано», – каже Віра Приймакова.

Як уточнила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко-Іванченко, щеплення, яке б захистило від правця, дівчинка отримала лише у тримісячному віці.

«Дівчинка мала лише одне щеплення – у віці три місяці. Загалом, вона не мала вакцинального комплексу, а, відтак, захисту від хвороби. Завдання вакцинації у перші місяці – створити первинний вакцинальний комплекс, а далі потрібні ревакцинації – у 18 місяців, 6 років, а потім кожні 10 років, щоб підтримувати рівень антитіл на захисному рівні», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

За її словами, у сучасному світі, правця не повинно бути взагалі. Загалом, рівень щеплень у дітей знизився. Це пов’язано і з Covid-19, недовірою батьків та іншими чинниками. 

Нагадаємо, що перший за останні 10 років випадок правцю в дорослих на Львівщині виявили у 2018 році. Держава гарантує щеплення у віці 2-4-6-18 місяців, 6 і 16 років. Надалі у 26, 36, 46, 56, 66, 76, 86, 96 тощо, без обмежень віку. Якщо є травма, слід звернутися до лікаря за екстреною профілактикою. Першими симптомами можуть бути біль і посмикування м'язів, важко відкрити широко рот, сардонічна («дивна») посмішка, судоми.

Leopolis.news