logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

Львівські медики дістали з шлунка маленької дівчинки 5-сантиметровий карабін від сумки

22-07-2021 15:414478

Львівські медики дістали з шлунка маленької дівчинки 5-сантиметровий карабін від сумки
Фото: ОХМАТДИТ

На Львівщині 7-річна дівчинка випадково проковтнула карабін від сумки, яким до неї кріпилася ручка.

 

Як повідомояється на сторінці ОХМАТДИТу, дитина собі гралася вдома, мама була в іншій кімнаті. Коли дівчинка прибігла і сказала, що випадково проковтнула карабін від сумки, мама спочатку не повірила. Але батьки звернулися до лікаря, щоб переконатися, що усе з малечею гаразд. На рентген-знімку у місцевій лікарні колеги побачили металеву детальку сумки –  карабін, яким кріпилася ручка.

В ОХМАТДИТ дівчинка приїхала не з пустими руками - мама виявилася великим молодцем і захопила з собою карабін від сумки, який залишився. Деталька ідентична тій, що ковтнула дитина, і це допомогло медикам підготуватися до операції, підібрати інструменти необхідного розміру, а такий крок суттєво скорочує час перебування дитини в операційній. Діставали детальку від маминої сумки ендоскопічно - тобто без розрізів животика.

«Це було нетипове стороннє тіло - карабін не гладенький і не круглий, він має складнішу будову, тому діставати його було складніше. Але ситуацію врятувала мама - вона показала нам другий карабін і ми в операційну йшли уже з навиками захоплення карабіна, відточили їх раніше. Це дало нам переваги - скоротило час втручання, дівчинка менше перебувала у наркозі і ми завченими рухами зайшли у шлунок і дістали карабін», - пояснює лікар-ендоскопіст Марта Лучак.

Усе пройшло без ускладнень, малеча з мамою зранку поїхала додому.

В операційній працювали: лікар-ендоскопіст Марта Лучак, торакальний хірург Олександр Колодій, медсестра Svitlana Vasylchenko і анестезіолог Тарас Гуз.

Медики також просять, якщо дитина проковтнула сторонній предмет, будь ласка, постарайтесь розпитати дитинку - це дозволить лікарям вашої дитини виграти час і підготуватися якнайкраще (підібрати інструменти оптимального розміру і протестувати його захоплення, адже це буває непросто, коли стороннє тіло має негладку поверхню).

Leopolis.news